tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ”: Χωρίς μέτρα στήριξης, οι μικρομεσαίοι απειλούνται με καταστροφή

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” (3/10/2020):

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά, καλούμαστε όλοι –κυβέρνηση, επιχειρήσεις, κοινωνία- να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα πανδημίας. Και μαζί με την έξαρση του κορονοϊού, πρέπει να διαχειριστούμε και τις οικονομικές συνέπειες. Ενώ αρχικά φοβόμασταν για μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 10%, είναι ορατός ο κίνδυνος το ποσοστό να φτάσει στο 12% ή και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας; Απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ από την αγορά, λουκέτα σε επιχειρήσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τις 100.000, απώλεια θέσεων εργασίας –ίσως και 300.000 με κάποιες εκτιμήσεις, κάτι που θα είναι εφιαλτικό για την ίδια την κοινωνία.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έγκαιρα είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα στήριξης για όλους όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Γιατί μέχρι σήμερα μπορεί να βλέπουμε κινήσεις –και σωστά- για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, όμως δεν βλέπουμε την απαιτούμενη στήριξη προς τον κόσμο της αγοράς.

Και επειδή τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουν μήνες για να φτάσουν στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο για αυτό το κρίσιμο διάστημα να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα κρατήσουν όρθιες τις χιλιάδες επιχειρήσεις που σήμερα αγωνίζονται με άνισους όρους για την επιβίωσή τους. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο κ. Σταϊκούρας, υπάρχει και το «μαξιλαράκι» των 37 δισ ευρώ. Αν δεν στηριχθούν τώρα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, πότε; Γιατί αν κάποιος αυτή την εποχή αναστείλει τη λειτουργία του λόγω οικονομικών προβλημάτων, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα ξανανοίξει. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να προλάβουμε τα λουκέτα μήπως και περιορίσουμε το κακό.

Το πρώτο που πρέπει να διορθώσει η κυβέρνηση, είναι το θέμα της ρευστότητας. Το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα ενισχυμένο, να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως να δοθεί απευθείας στους δικαιούχους μία έκτακτη επιχορήγηση ύψους 5.000 – 10.000 ευρώ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Είναι κάτι που έχει λειτουργήσει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μπορεί να αποτελέσει μία σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους ανθρώπους που μέσω της καταβολής φόρων και εισφορών έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ενίσχυση των κρατικών ταμείων. Σημαντική παρέμβαση πρέπει να γίνει και στην επιδότηση εργασίας των υφιστάμενων θέσεων. Το τονίζω γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Μα τι θα γίνει με όσους απασχολούνται σήμερα σε επιχειρήσεις που είναι ένα βήμα πριν κατεβάσουν ρολά; Αν ο επιχειρηματίας στηριχθεί από το κράτος με την επιδότηση του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους και καταφέρει να μείνει ανοιχτός, τότε είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει και τους εργαζόμενους του. Η παρέμβαση στην αγορά εργασίας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, ειδικά από την στιγμή που το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν δείχνει μέχρι τώρα να προχωράει.

Κατά τον ίδιο τρόπο είναι αναγκαίο να μετατεθούν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως οι φορολογικές, οι ασφαλιστικές, η καταβολή ενοικίων επαγγελματικών χώρων. Μέχρι σήμερα υπάρχει μία διευκόλυνση, αλλά πηγαίνει μήνα με το μήνα. Όμως για έναν άνθρωπο που «τρέχει» μία επιχείρηση, είναι κομβικό να μπορεί να κάνει έναν προγραμματισμό. Και ξέρουμε όλοι ότι ακόμα και αύριο να βρεθεί το εμβόλιο, για να επιστρέψει η αγορά σε μία στοιχειώδη κανονικότητα θα περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Σε μία αγορά που η κατανάλωση έχει πάψει να υφίσταται και λόγω της έλλειψης ρευστού από τα νοικοκυριά αλλά και λόγω του φόβου για το τι μπορεί να ξημερώσει η επόμενη μέρα, είναι αναγκαία η μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, ενώ πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους τομείς που έχουν πληγεί βαρύτερα, όπως για παράδειγμα για την εστίαση. Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα υπάρχει και με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τουλάχιστον η κυβέρνηση «άκουσε» το αίτημα του Ε.Ε.Α. για παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όμως και ο ένας μήνας εκτιμώ ότι είναι λίγος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι το δυσκολότερο για όλη την ελληνική οικονομία. Αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει τώρα να στηρίξει επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι συνέπειες για το επιχειρείν, την απασχόληση, την κοινωνία, θα είναι καταστροφικές. Μπορούμε και πρέπει να τις αποτρέψουμε.