Άρθρο Γ. Χατζηθεοδοσίου στη «Real News»: Μέτρα στήριξης για την επόμενη ημέρα

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «Real News» της Κυριακής 18/04/2021.


Πολλοί καταναλωτές, λόγω φόβου, διστάζουν να ξεκινήσουν τις αγορές τους. Αλλοι δεν έχουν το εισόδημα για να βγουν στα μαγαζιά. Σχεδόν όλοι ανησυχούν για την «επόμενη ημέρα», που αναμένεται δύσκολη, και αρκούνται μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Επίσης, δεν διευκολύνει καθόλου και το σύστημα του click away και του click inside. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κίνηση στο λιανεμπόριο να είναι υποτονική, κάτι που μας επιβεβαιώνουν καθημερινά δεκάδες επιχειρηματίες διαφόρων δήμων της Αττικής που επισκεπτόμαστε ως Επιμελητήριο, για να διανείμουμε δωρεάν υγειονομικό υλικό και ενημερωτικά φυλλάδια.

Αυτό που επίσης επισημαίνουν είναι ότι δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να γίνει μια σωστή επανεκκίνηση της λειτουργίας της επιχείρησής τους. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα ένδυσης ή υπόδησης έχει απόλυτη ανάγκη την προμήθεια νέων ειδών για το καλοκαίρι. Οταν έχει χάσει, όμως, τους τζίρους των Χριστουγέννων ή των εκπτώσεων, πώς θα τα παραγγείλει; Εδώ υπάρχουν επιταγές που δεν μπορούν να καλυφθούν, χρέη προς ταμεία, εφορία, προμηθευτές που απειλούν να «πνίξουν» τον οφειλέτη.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί πρόγραμμα στήριξης ανάλογο με αυτό της εστίασης και για το λιανεμπόριο και τον τουριστικό κλάδο. Για εμάς είναι δεδομένο ότι μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά, θα περάσει καιρός. Και για να αντέξουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι αυτό το διάστημα, θα χρειαστεί η στήριξη από την πολιτεία. Και επιμένουμε στη διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει όλα αυτά τα συσσωρευμένα χρέη, για τα οποία -να ξεκαθαρίσουμε ότι- δεν έχει την παραμικρή ευθύνη. Εκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή. Το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 242 δισ. ευρώ, τα λέει όλα. Είναι σαν να καθόμαστε σε μια βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, καταστρέφοντας τα πάντα.

Γι’ αυτό και ως Επιμελητήριο προτείνουμε βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να διασωθούν επιχειρήσεις -κυρίως μικρές και πολύ μικρές- και μαζί με αυτές και οι θέσεις εργασίας. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Ελπίζω η κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα ότι όταν λέει ότι θα μας στηρίξει, το εννοεί.