tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Καλή Χρονιά με υγεία πάνω απ’ όλα…

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά – Τζίκα.


Καλή χρονιά σε όλους με υγεία πάνω από όλα… Αντί προλόγου, σήμερα επιλέξαμε να αρχίσουμε το άρθρο μας με μία ευχή η οποία ναι μεν ακούγεται κοινότυπη, αλλά τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι. Το νέο έτος λοιπόν δεν άλλαξε και πάρα πολλά, όσον αφορά το θέμα που μας απασχολεί εδώ και δύο χρόνια, αφού τα νούμερα παραμένουν πάρα πολύ υψηλά.

Η πρώτη εβδομάδα του 2022, δυστυχώς, μας επιφύλασσε το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων πίσω από το άλλο, ενώ η ανησυχία των περισσοτέρων αρχίζει να αυξάνεται για το τι μέλλει γενέσθαι. Η μετάλλαξη «όμικρον», σύμφωνα με αυτά που λένε οι ειδικοί, μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη όπως η «δέλτα» και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται να είναι πιο ήπια, ωστόσο η μεταδοτικότητα της είναι πολύ γρήγορη.

Τα νούμερα των κρουσμάτων από την μετάλλαξη αυτή, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων στο https://covid19.gov.gr/covid19-liveanalytics/, κυμάνθηκαν πάνω από τα 30.000 κρούσματα ημερησίως με την κορύφωση να φθάνει στα 50.126 κρούσματα στις 04/01/2022. Η στατιστική είναι σίγουρα ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους, μιας και η συλλογή των στοιχείων βοηθάει τους επιστήμονες να εξάγουν αναλύσεις και συμπεράσματα, αλλά βοηθάει και τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Αναμφίβολα, αυτή η ιδιομορφία της παραλλαγής θα φέρει αρκετά προβλήματα παντού, αφού ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη νέα πραγματικότητα.

Η πρώτη απόφαση η οποία εκδόθηκε ήταν στις 30/12/2021 η Δ1α/ΓΠ.οικ.81558. Με την συγκεκριμένη απόφαση πέρα από τα γνωστά μέτρα της τήρησης αποστάσεων (1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων), 1 άτομο ανά 2 τ.μ. σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, αναρτήσεις εγγράφων κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης, χρήση αντισηπτικών καθώς και σωστός εξαερισμός των χώρων, επανήλθε και το μέτρο της τηλεργασίας στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 50%. Σίγουρα με την ανάγνωση της παρούσας απόφασης όλοι προϊδεαστήκαμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και το μέλλον θα είναι δύσκολο.

Τις υποψίες μας αυτές, ήρθε να επιβεβαιώσει η έκδοση της δεύτερης απόφασης στις 05/01/2022, η οποία τροποποιούσε την αρχική και πιο συγκεκριμένα ανέφερε «3Α. Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, ως τις 17 Ιανουαρίου 2022, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)». Η εγκύκλιος αυτή διορθώνει κάπως την ανησυχία που υπήρχε από τους νοσούντες εργαζόμενους για τον τρόπο που θα λάβουν αναρρωτική άδεια, χωρίς να κάνουν μοριακό τεστ (PCR).

Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα τα πράγματα θα ζορίσουν αρκετά, αφού με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή όλων στη ρουτίνα της καθημερινότητας υπάρχει μία εύλογη ανησυχία από πολλούς ότι οι πιθανότητες μετάδοσης αυξάνονται ραγδαία. Τα νούμερα βέβαια θα δείξουν το αποτέλεσμα. Όλοι μας έχουμε την ελπίδα να διαψευστούν οι αρνητικές προσδοκίες.

Στο κομμάτι της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σε έγκυρα ειδησεογραφικά μέσα, ότι το 5ο κύμα της πανδημίας αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε 3 φάσεις:

1η ΦάσηΕπανάληψη μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας, με στόχευση τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, αφού αυτοί ήταν και οι πρώτοι που επλήγησαν. Βέβαια, οι ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν, προς το παρών, βγάζουν εκτός του μέτρου πολλές επιχειρήσεις εστίασης.

2η Φάση: Θα υπάρξει επανάληψη ορισμένων εκ των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της πανδημίας, όπως η άμεση ενίσχυση ρευστότητας, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση ενοικίων. O τελικός κατάλογος των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν εκ νέου θα «κλειδώσει» μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να έχει φανεί η έκταση και η ένταση του προβλήματος από τη νέα φάση της πανδημίας.

3η Φάση: Μέσα στην άνοιξη το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει τη ζημιά των επιχειρήσεων και θα επανεξετάσει τα ποσοστά κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πάντως έχουμε ήδη αιτηθεί το ολικό κούρεμα επιστροφής των ποσών αυτών.

 

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών ακούγονται αισιόδοξες. Ωστόσο, επειδή το 5ο κύμα της πανδημίας τώρα ξεκινάει, υπάρχει ανησυχία ότι δε θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις, μιας και η πανδημία κοντεύει να κλείσει τα 2 χρόνια παρουσίας και οι μεταλλάξεις εμφανίζονται η μια πίσω από την άλλη, με τις επιχειρήσεις να ψυχορραγούν.

 

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα «κύματα» είναι ότι ο ιός αυτή την φορά είναι για τα καλά εδώ. Με 50.000 κρούσματα την ημέρα, αν ψαχτούμε ,λίγο πολύ όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Ίσως αυτό το γεγονός ανάγκασε και τον ΕΟΔΥ να αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί αν είχαμε μείνει στα παλιά, η χώρα θα έμπαινε από μόνη της σε lockdown αφού κανείς δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει έξω!

 

Βέβαια με 50.000 κρούσματα την ημέρα, δηλαδή περίπου 250.000 ενεργά κρούσματα την εβδομάδα, μήπως το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εξετάσει την αναπροσαρμογή κάποιων προθεσμιών; Για παράδειγμα το ΦΠΑ του 4ου τριμήνου πως θα βγει; Θα τρέμει πάλι το φυλλοκάρδι μας μην έχουμε κανένα κρούσμα; Τα έχουμε πει ξανά στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε, απλά η διαφορά πλέον είναι στις πιθανότητες. Πλέον είναι πολλές… Μήπως να βρούμε μία λύση για τις προθεσμίες ή θα πρέπει να φροντίσει ο υπεύθυνος λογιστής να μπει νοσοκομείο μπας και πάρει κάνα ψίχουλο προθεσμίας;

 

Για να πάμε και στα απολύτως δικά μας τώρα εκτός του ιού, για άλλο ένα μέτρο, «προίκα» από το 2021 που έληγε στο τέλος του προηγούμενου έτους, ανακοινώθηκε η παράταση για μέσα το 2022. Συγκεκριμένα, με την απόφαση ΓΔΟΥ1078 παρατείνεται η προθεσμία χρήσης του ποσού που δόθηκε σε πληγείσες επιχειρήσεις ως ενίσχυση, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει τα εξής «η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 και έτους 2022 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 30η Ιουνίου 2022 ή/και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 και έτους 2022 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 30η Ιουνίου 2022. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 30 Ιουνίου 2022. Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 30η Ιουνίου 2022 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.»

Με λίγα λόγια, με την εγκύκλιο αυτή παρατείνεται για ένα εξάμηνο ακόμα η δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την Δ.Ο.Υ, των επιχειρήσεων που είχαν εγκριθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη παράταση ήταν επιβεβλημένη, αφού υπήρχαν αρκετά προβλήματα τα οποία δεν είχαν λυθεί και εκκρεμούσαν. Επίσης, ήταν εξαιρετικά άδικο να μην υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν μέσα στο πρόγραμμα το 4ο τρίμηνο του ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές του 12ου αλλά και του δώρου Χριστουγέννων.

Αυτό που θα συμβουλεύαμε τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να ελέγξουν τι υπόλοιπο υπάρχει, κάνοντας τις ανάλογες διαδικασίες προκειμένου να μην χαθεί μέρος της συγκεκριμένης επιδότησης ή έστω να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερο μέρος αυτής. Πιθανότητα παράτασης του προγράμματος ενίσχυσης με την μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει περεταίρω.

Προσοχή θέλει επίσης το γεγονός ότι αν πληρωθεί κάποιο ποσό το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί στην επιδότηση, το ποσό αυτό χάνεται και δεν μεταφέρεται ως πιστωτικό για αργότερα. Για να γίνει κατανοητό, παραθέτουμε ένα παράδειγμα. Επιχείρηση που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών από λάθος πλήρωσε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του Νοεμβρίου 2021 και το ΦΠΑ του 3ου τριμήνου 2021. Και τα δύο ποσά είχαν τη δυνατότητα να αφαιρεθούν από τον «κουμπαρά» του πιστωτικού υπολοίπου. Τα ποσά αυτά δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, ούτε θα βγουν ποσά «υπέρ είσπραξης». Με λίγα λόγια πάνε χαμένα για τον υπολογισμό του πιστωτικού υπολοίπου. Το ίδιο επίσης θα συνέβαινε αν είχε γίνει συμψηφισμός με κάποια οφειλή που μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή φόρου εισοδήματος που συμψηφίστηκε με το ΦΠΑ του 3ου τριμήνου.

Κλείνοντας και για επίλογο θα χρησιμοποιήσουμε την ευχή του προλόγου… Καλή χρονιά σε όλους μας, με υγεία πάνω από όλα και δύναμη για να τα αντιμετωπίσουμε όλα…

Πηγή: www.e-forologia.gr