tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Ο κωδικός 781 και τα αναδρομικά του 2017

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Ιούλιος μπήκε δυναμικά, φέρνοντάς μας έναν αρκετά δυνατό καύσωνα, με θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές φτάνουν και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, αγγίζοντας σε αρκετές από αυτές ακόμα και τους 43-44 βαθμούς Κελσίου. Καλοκαίρι είναι αυτό, άρα είναι απολύτως λογικό να έχουμε και τους καύσωνές μας. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο άλλωστε…

Στην άλλη πλευρά, αυτήν του φορολογικού καύσωνα, δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο όμως… Ο καύσωνας με τις δηλώσεις είναι δεδομένος, όμως κάθε χρόνο έχουμε κάτι καινούργιο σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν ή γενικότερα με τα θέματα που θα χρειαστεί να επιλυθούν γύρω από την εκκαθάριση της δήλωσης.

Φέτος, το πρωτόγνωρο έχει να κάνει με το κομμάτι των προσυμπληρωμένων κωδικών για την υποβολή της δήλωσης. Ακόμα υπάρχουν νούμερα τα οποία δεν εμφανίζονται, με κυριότερο αυτών, εκείνο των ειδικών αποζημιώσεων που έλαβαν οι εργαζόμενοι μέσα στο 2020, αλλά και άλλοι κλάδοι ειδικών κατηγοριών. Τα γνωστά και ως 534άρια ή 800άρια δηλαδή. Τα ποσά αυτά δεν αποτελούν εισόδημα, άρα δεν επηρεάζουν άμεσα το φορολογικό αποτέλεσμα. Βάσει αυτού μπορεί να πει κάποιος «δεν βαριέσαι μην περιμένεις να τα βάλεις», άλλωστε ακούστηκε και από επίσημα χείλη σε μια ευγενικότερη βερσιόν της συγκεκριμένης έκφρασης.

Όποιος έχει ασχοληθεί όμως έστω και λίγο με τις δηλώσεις, μπορεί να καταλάβει ότι ο κωδικός 781 είναι πολύ σημαντικός στην υποβολή τουςαφού χρησιμοποιείται προκειμένου να καλύψει τα τεκμήρια διαβίωσης του φορολογούμενου. Η άλλη πλευρά ενδεχομένως θα ισχυριστεί ότι τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται φέτος στους κορωνόπληκτους, άρα δεν υπάρχει λόγος αναμονής. Κατ’ αρχάς αξίζει να θυμίσουμε ότι στο άρθρο «Τι θα γίνει φέτος με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις», είχαμε αναφέρει τους προβληματισμούς μας γύρω από το ζήτημα περί μη αύξησης των τεκμηρίων φέτος σε σχέση με πέρυσι. Στην πράξη λοιπόν αποδεικνύεται ότι πολλοί φορολογούμενοι πέφτουν σε αυτήν την παγίδα, έστω και για ελάχιστη διαφορά τεκμηρίων, γιατί ενδεχομένως μετακόμισαν σε μεγαλύτερο σπίτι, άλλαξαν αυτοκίνητο, κληρονόμησαν ένα σπίτι στο χωριό, έκαναν τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και άλλες πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που τα τεκμήρια αυξάνονται έστω και 1 ευρώ.

Ένα εύρω αύξηση όμως που τον αναγκάζει να περιμένει να μπουν τα ποσά των αναστολών προκειμένου να καλύψει τα τεκμήρια ή μέρος τους με αυτά. Αλλά, για να το πάμε και λίγο πιο μακριά… Εάν δεν έχει θέμα τεκμηρίων, γιατί αυτά είναι ίδια ή λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, αξίζει να αδιαφορήσει για την καταχώρηση του συγκεκριμένου ποσού στη δήλωση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, γιατί μπορεί να μην έχει πρόβλημα φέτος, αλλά μπορεί να έχει του χρόνου, του παραχρόνου κ.ο.κ… Τα τεκμήρια όπως φαίνεται θα παραμείνουν στη ζωή μας για πολύ, άρα τα συγκεκριμένα ποσά είναι άδικο να χαθούν γιατί κάποιοι άργησαν να φορτώσουν βεβαιώσεις στο σύστημα. Βέβαια, οι ίδιοι αρμόδιοι είναι αυτοί που κλείδωσαν τη χειροκίνητη επιλογή καταχώρησης της συγκεκριμένης κατηγορίας, άρα ακόμα και έτοιμος να είναι ο φορολογούμενος και να έχει τα ποσά, δήλωση δεν μπορεί να υποβάλλει αναγράφοντάς τα μόνος του.

Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα, προκειμένου να μπούμε σε μια κανονική ροή υποβολών, όσο μπορεί να γίνει αυτό. Βέβαια, αυτό δεν θα αλλάξει κάτι για την άποψή μας γύρω από την προθεσμία υποβολής, την οποία εκφράσαμε τόσο στο προηγούμενό μας άρθρο «Επαγγελματίες ταχυδακτυλουργοί-ζογκλέρ ή λογιστές τελικά;», όσο και σε προηγούμενά μας άρθρα. Η προθεσμία θα πρέπει να αλλάξει σε κάθε περίπτωση. Αποτελεί θέμα ελάχιστου σεβασμού προς εμάς, αλλά και τους φορολογούμενους γενικότερα.

Μιλώντας για σεβασμό, θα πρέπει να αναφέρουμε και ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει με τις τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων ετών 2015-2016. Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα, αξίζει να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση: Ως γνωστόν, τα αναδρομικά δηλώνονται με τροποποιητική δήλωση, η οποία γίνεται με χρήση της ειδικής διαδικασίας που ανοίγει μόλις το σύστημα αντιληφθεί την ύπαρξη των αναδρομικών ποσών στα έτη που θα πρέπει να δηλωθούν. Η προθεσμία υποβολής των εν λόγω τροποποιητικών επίσης, ως γνωστόν, είναι στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από τη λήψη των αναδρομικών. Εάν η τροποποιητική υποβληθεί μετά τις 31/12, τότε θεωρείται εκπρόθεσμη, ανεξάρτητα από το εάν από αυτή προκύπτει φόρος ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ κι εάν είναι χρεωστική, τότε επιβάλλεται και μηνιαία προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου.

Επανερχόμενοι στα έτη 2015-2016, πολλοί από εμάς θα έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη κατά τη διάρκεια της υποβολής της τροποποιητικής του φορολογικού έτους 2016, αφού μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή βγάζει την ένδειξη «υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης». Ψάχνοντας να καταλάβουν τι συμβαίνει, βρίσκουν ότι το 2017 είχαν βγει κάποια ελάχιστα αναδρομικά σε κάποιες κύριες συντάξεις. Τα ποσά ήταν πάρα πολύ μικρά και ήταν πολύ πιθανό ο συνταξιούχος να μην αντιλήφθηκε καν την ύπαρξή τους. Επίσης, αξίζει να θυμίσουμε ότι η εν λόγω εφαρμογή, εάν πρόκειται για το αμέσως προηγούμενο έτος, δεν είναι ανοικτή παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης, αλλά ανοίγει αργότερα. Έτσι έγινε και το 2017. Συνέπεια αυτών ήταν αρκετοί από τους συνταξιούχους να μην υπέβαλαν δήλωση για τα συγκεκριμένα αναδρομικά, δεδομένου ότι ήταν εύκολο να ξεφύγει ένα τόσο ασήμαντο δεδομένο.

Όπως προαναφέραμε, ανεξάρτητα από το εάν βγαίνει φόρος ή όχι, το πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβληθεί, αφού αλλάζει το φορολογητέο εισόδημα. Λόγω αυτού του γεγονότος, η συγκεκριμένη δήλωση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτές που αναφέρονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1215/2018, ώστε να μην επιβληθεί το πρόστιμο.

Μας έτυχε περίπτωση που τα συγκεκριμένα αναδρομικά ήταν ύψους 15,32 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα φάει πρόστιμο 100 ευρώ για το υπέρογκο ποσό των 15,32 ευρώ που εισέπραξε και «δεν δήλωσε» 550% πάνω δηλαδή!!! Ποιος λέτε θα κληθεί να το διαχειριστεί; Αυτός ο οποίος τρώει συνήθως το φταίξιμο για όλα! Και σαν μην φτάνει αυτό, θα πρέπει να περιμένει και την επόμενη ημέρα να ανοίξει το σύστημα για 2η τροποποιητική. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχει πότε θα επιβληθεί στα κρυφά το 100άρικο, γιατί εάν δεν το καταλάβει, θα επιβάλλεται και προσαύξηση σε αυτό!

Παρόμοιες περιπτώσεις θεωρούμε θα υπάρχουν πολλές, αλλά η πρόταση είναι απλή… Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν δημιουργούν φορολογητέο γεγονός, δηλαδή όταν δεν είναι χρεωστικές. Είναι δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, άρα το κατοστάρικο δεν έχει καμιά θέση σε αυτές, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος, αλλά και καμιά φοροδιαφυγή, εκτός εάν για τη φορολογική αρχή φοροδιαφυγή είναι και η μη δήλωση εισοδημάτων 15,32 ευρώ…

Καλό μήνα και καλή δύναμη σε όλους μας!!!

Πηγή: www.e-forologia.gr