Δ. Γαβαλάκης στην ΕΡΤ1: Σωστή και πλήρης ενημέρωση-μελέτη από ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας

Την αξία του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στη σωστή επιλογή ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας από τον ασφαλισμένο, μετά από προσεκτική μελέτη των αναγκών του και αναλυτική ενημέρωσή του για τις καλύψεις, αλλά και τις εξαιρέσεις,  υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του Ε.Ε.Α., σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Επι-κοινωνία» με την Μάριον Μιχελιδάκη, την Παρασκευή 28/02/2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε στη σημασία που πρέπει να δίνεται, σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, στο ιατρικό ιστορικό, κατά την πρώτη καταγραφή του, προκειμένου στη συνέχεια ο ασφαλισμένος να ενημερώνεται για τις περιπτώσεις που καλύπτεται κι εκείνες που πιθανόν να μην καλύπτεται. Σε περίπτωση για παράδειγμα που κάποιος έχει πίεση, ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή και το στάδιο που βρίσκεται, μπορεί να ασφαλιστεί είτε με υψηλότερο ασφάλιστρο είτε με κάποιον περιορισμό στην κάλυψή του. Έχοντας λάβει πλήρη ενημέρωση ο ασφαλισμένος θα μπορεί, επίσης, να αποφασίσει, όταν χρειαστεί, αν θα απευθυνθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή στη δημόσια υγεία.

«Αναμονή», «απαλλαγή», αναπροσαρμογή»

Διευκρίνισε, ακόμη, μία σειρά από όρους που σχετίζονται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας και τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι.

Η «αναμονή» αφορά στο γεγονός ότι κάποιες παθήσεις, οι οποίες περιγράφονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καλύπτονται έξι μήνες ή και έναν χρόνο μετά από την έναρξη του συμβολαίου.

Ξεχωρίζει, επίσης, ο όρος «απαλλαγή», που σημαίνει ότι ανάλογα με τις ανάγκες ενός ασφαλισμένου και τον ετήσιο προϋπολογισμό του, μπορεί είτε να καλυφθούν όλα τα έξοδα μίας τυχόν νοσηλείας του είτε ενδεχομένως να έχει κάποια συμμετοχή – άρα απαλλαγή από την ασφαλιστική εταιρία γι’ αυτό το ποσό, π.χ 500,1000,1500 ευρώ ανά περίπτωση- κι έτσι να μειωθεί το ετήσιο κόστος.

Προσοχή και σωστή ενημέρωση των ασφαλισμένων χρειάζεται και για τον όρο «αναπροσαρμογή», που, όπως διευκρίνισε ο κ. Γαβαλάκης, αφορά στην αύξηση του κόστους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες εξετάζουν κάθε χρόνο την επικινδυνότητα, με βάση και την ηλικία, και αναπροσαρμόζουν το σχετικό ασφάλιστρο. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο Γ.Γ. του Ε.Ε.Α., είναι σημαντικό να υπάρχει από νωρίς ασφαλιστική κάλυψη της υγείας.

Εξήγησε ακόμη ότι στην αγορά παρέχονται δύο ειδών συμβόλαια. Συγκεκριμένα, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες διατηρούν το δικαίωμα στην ετήσια ανανέωση των συμβολαίων, να αλλάξουν, για το σύνολο των ασφαλισμένων τους, τους όρους αν προκύψει κάποια ειδική ανάγκη. Σε κάποια, ωστόσο, πιο ακριβά συμβόλαια υπάρχει η δέσμευση των ασφαλιστικών εταιριών ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τους όρους στην ανανέωσή τους.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, όπως υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι ο ασφαλισμένος χρειάζεται σωστή μελέτη αναγκών και ενημέρωση, την οποία μπορεί να έχει μόνο από επαγγελματία ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Πανδημία

Ερωτηθείς, με αφορμή και τον κορονοϊό, για την περίπτωση πανδημίας, ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε ότι «τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια πια δεν έχουν σχετική εξαίρεση».

Ακίνητη περιουσία

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, κι επειδή πολύ συχνά η ασφάλιση αυτή αγοράζεται από τις τράπεζες, ο Γ.Γ. του Ε.Ε.Α. σημείωσε ότι και σε αυτήν περίπτωση χρειάζεται προσεκτική μελέτη από ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, για το ύψος της αξίας του ακινήτου, καθώς αν ασφαλιστεί μέρος αυτού, γιατί -π.χ. μέρος του ακινήτου αγοράστηκε με δάνειο- τότε και σε περίπτωση μίας μικρής ζημιάς, ο ασφαλισμένος θα λάβει το αντίστοιχο ποσοστό της αποζημίωσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στα κίνητρα ασφάλισης περιουσίας που ανακοίνωσε, προ ολίγων ημερών στην ΕΑΕΕ, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, γεγονός που θα βοηθήσει, όπως είπε, τους πολίτες να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: