tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

EEA : Άρση ΤΩΡΑ των αδικιών σε βάρος επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Το ΕΕΑ επισημαίνει ότι οι ρυθμοί άρσης των λαθών, αδικιών και παραλείψεων σε βάρος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπεριέχονται σε

  10 Δεκεμβρίου 2013
Δελτίο Τύπου
     

  Ευπρόσδεκτη είναι η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία αυξάνεται από 5 στις 10 χιλιάδες ευρώ το όριο των οφειλών οι οποίες μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς τον ΟΑΕΕ, και ταυτόχρονα καθιστά μή υποχρεωτική τη προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας ως όρο για την ένταξη.

  Με αφορμή όμως αυτή την απόφαση, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνει ότι οι ρυθμοί άρσης των λαθών, αδικιών και παραλείψεων σε βάρος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπεριέχονται σε κυβερνητικές αποφάσεις και ψηφισθέντες νόμους είναι εξοργιστικά βραδείς και δυσανάλογοι της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

   Στις πλείστες των περιπτώσεων τα συναρμόδια Υπουργεία είτε αγνοούν τις εκκλήσεις των φορέων της αγοράς και των εκπροσώπων των αυτοαπασχολουμένων και επαγγελματιών, είτε υιοθετούν το minimum των προτάσεων. Η προσέγγιση αυτή όμως είναι σαφώς κατώτερη των περιστάσεων, την ώρα που τα προβλήματα των μικρομεσαίων συσσωρεύονται καθημερινά.

  Το Ε.Ε.Α θεωρεί ότι καμία δανειακή υποχρέωση της χώρας και κανένα δημοσιονομικό πρόταγμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων πολιτών. Γι αυτό υπογραμμίζει τις τρεις από τις μεγαλύτερες και συνεχείς αδικίες σε βάρος επιχειρήσεων και επαγγελματιών και ζητά άμεσα την άρση τους από την κυβέρνηση.

  1. Νόμος Κατσέλη για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Στις διατάξεις του μπορούν να υπαχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα εξαιρούνται δηλαδή τα νομικά πρόσωπα. Αυτός σημαίνει πως δεν υπάγονται όσοι έχουν πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως αν τα χρέη τους είναι προσωπικά ή εμπορικά. Έτσι, ένας έμπορος που πήρε στεγαστικό δάνειο για να φτιάξει το σπίτι του και όχι για εμπορική δραστηριότητα δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου!

  1. Μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε χιλιάδες ασφαλισμένους – «οφειλέτες» του ΟΑΕΕ.

  O Οργανισμός ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών εξακολουθεί να λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος ασφαλισμένων χρεώνοντάς τους εισφορές, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να τους παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρακτική η οποία όχι μόνο ελέγχεται ως προς τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της, αλλά κυρίως οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση, ακόμη και στο θάνατο ασφαλισμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα και θεραπεία!

  1. Επίδομα ανεργίας σε εμπόρους και επαγγελματίες

  Ελάχιστοι είναι τελικώς οι ωφελούμενοι έμποροι και επαγγελματίες από τη θέσπιση του επιδόματος ανεργίας για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Απαγορευτική είναι η προϋπόθεση που έχει τεθεί να έχουν ολοσχερώς εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το ταμείο. Μα, αν ήταν σε θέση να το πράξουν δεν θα ήταν άνεργοι! Και επίσης, ενώ για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους θεσπίστηκε εισοδηματικό κριτήριο, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ απαιτείται πλήρης παύση εργασιών!

Από μόνες τους οι τρεις αυτές αδικίες σε βάρος του εμπορικού κόσμου καθιστούν προφανές πως το πρώτο που πρέπει να άρει η κυβέρνηση είναι την εχθρική της στάση προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στάση που εκτοξεύει τα «λουκέτα» και την ανεργία.

  Τα ίδια τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» καταγράφουν ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και 1 μισθωτό εργαζόμενο, είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις,  με προσωπικό που δεν ξεπερνά τα 10 άτομα. Αυτό καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, πως το μέλλον της απασχόλησης και της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα βρίσκεται στην στήριξη των μικρομεσαίων, και όχι στην εξόντωσή τους με φόρους και χαράτσια.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΕΑ