tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ : Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της αγοράς

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, δεν πρέπει να λειτουργήσει ως «παραμορφωτικός καθρέφτης».Πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας

  21 Μαρτίου 2014
Δελτίο Τύπου
     

 

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, δεν πρέπει να λειτουργήσει ως «παραμορφωτικός καθρέφτης».

Μπορεί να ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων –κάτι που σαφέστατα είναι απαραίτητο και καλώς γίνεται- όμως η προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανέναν.

Αναμένοντας το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας παρατηρούμε τις διαφορετικές αντιδράσεις που προκάλεσε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Από τη μία έχουμε τη θριαμβολογία στελεχών του κυβερνητικού στρατοπέδου και από την άλλη κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την έντονη αμφισβήτηση τους.

Είναι κατανοητό ότι η πορεία των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων θα καθορίσει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε και παραμονές κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Οφείλουμε όμως για μία ακόμα φορά να επισημάνουμε το αυτονόητο.

Ούτε οι «ωραιοποιήσεις» αλλά ούτε και το «ανάθεμα» απασχολούν πραγματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που σήμερα έχει σημασία, είναι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται και τις επιχειρήσεις να βάζουν «λουκέτο» η μία μετά την άλλη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, από το 2009 έως σήμερα 200.000 μικρομεσαίοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη φορολόγηση, στα συσσωρευμένα χρέη, στην καθίζηση της αγοράς, στην έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για το άμεσο μέλλον, καθώς υπολογίζεται ότι το 47,1% όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει, αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος μέσα στους επόμενους μήνες.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να μπουν στην άκρη οι υπολογισμοί για πιθανά πολιτικά οφέλη των κομμάτων μας και να δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει την αγορά σε μία «ημιθανή» κατάσταση. Δυστυχώς κανέναν σοβαρό επαγγελματία δεν θα ενδιαφέρει το ποσοστό ενός κόμματος, αν δεν διαμορφωθούν οι συνθήκες με τις οποίες θα μπορεί να παραμείνει ζωντανή η επιχείρηση του.

Απαιτείται ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μέριμνα για τις οφειλές των επαγγελματιών σε ασφαλιστικούς φορείς και Δημόσιο, ουσιαστική ελάφρυνση της σκληρότερης φορολογικής πολιτικής που είδε ποτέ η χώρα, παύση των κατασχέσεων λόγω ανεξόφλητων οφειλών, άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων ώστε παράλληλα να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, προγράμματα επιμόρφωσης για εργαζομένους αλλά και άνεργους.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας επισημαίνει έγκαιρα τον κίνδυνο του εφησυχασμού σε «μέτρα-ασπιρίνες» και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που μπορεί αυτά να προκαλέσουν και να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών που κρατούν καθηλωμένη μία ολόκληρη κοινωνία μέσα σε ένα νοσηρό οικονομικό περιβάλλον.

Είναι ώρα να σταματήσουν οι άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις για λόγους ψηφοθηρίας, οι δηλώσεις καλών προθέσεων και συμπαράστασης και όλες οι υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν  δοθεί, να εφαρμοστούν επιτέλους στην πράξη.

Οι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχουν πλέον τελειώσει και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

                                                                   ΑΠΟ ΤΟ ΕΕΑ