ΕΕΑ: Να αλλάξει το πλαίσιο για τον Τειρεσία

Στη «μαύρη λίστα» έχουν μπει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα

Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου του Τειρεσία.  Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στη βάση του βρετανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πιστοληπτικό προφίλ και δεν θα αρκεί μία φωτογραφία της στιγμής που συνήθως δυσκολεύει τους πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

 

Γιάννης Ρεκλείτης: Θετική η δήλωση να δούμε την πράξη

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης δήλωσε στο www.eea.gr:

«Εκτιμούμε τη δήλωση του κ. υπουργού ως θετική ενέργεια. Μένει να τη δούμε στην πράξη γιατί και άλλες φορές έχει εξαγγελθεί αλλά έμεινε γράμμα κενό γιατί προσέκρουσε στην αντίρρηση των τραπεζών.

Το θέμα «Τειρεσίας» έχει απασχολήσει πολλές φορές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας. Πολλά μέλη του είναι αιχμάλωτοι της «μαύρης λίστας» του. Σήμερα αποτελεί θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων οι οποίοι και για την παραμικρή αθέτηση πληρωμών στερούνται του δικαιώματος κανονικής χρηματοδότησης και συναλλαγών. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι είναι επί χρόνια εγκλωβισμένοι στη λίστα και θεωρούνται τυπικά «αφερέγγυοι» στην αγορά! Αυτό πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τον Τειρεσία. Η αγορά με την κρίση που γνωρίζει έχει άμεση ανάγκη από αναζωογόνηση και αυτή δεν γίνεται χωρίς χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο με στέρηση του δικαιώματος κανονικής χρηματοπιστωτικής λειτουργίας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως και πολλά φυσικά πρόσωπα έχουν οδηγηθεί στις μαύρες λίστες του Τειρεσία, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις, τις οποίες είχαν δημιουργήσει κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες. Η καταγραφή στις λίστες του Τειρεσία είναι αξεπέραστο εμπόδιο για την όποια χρηματοδότηση, συναλλαγή η συμμετοχή σε αναπτυξιακό η επιχειρηματικό πρόγραμμα.

Στη «μαύρη λίστα» έχουν μπει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα!

Στην ίδια παρέμβασή του ο υπουργός διευκρίνισε για την τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ προκειμένου για ατομική κατάθεση και των 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό, σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο για τις οποίες υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).