tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκδήλωση Ε.Ε.Α: Οι θέσεις των κομμάτων για τις ΜμΕ

Εκδήλωση του Ε.Ε.Α. για τις θέσεις των κομμάτων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής για τις ΜμΕ

  20 Ιανουαρίου 2015
Δελτίο Τύπου
     

Παρουσία πλήθους Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκε χθες  19 Ιανουαρίου 2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας με θέμα, «Οι προτάσεις των κομμάτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής για τις ΜΜΕ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και του επιμελητηριακού κόσμου. Παραβρέθηκαν επίσης υποψήφιοι βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος, στην ομιλία του, έθεσε το πλαίσιο των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν λύση και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν έναντι αυτών.

«Πάνω απ' όλα όμως, τόνισε, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για να ξεπεράσουμε την κρίση.  Δυστυχώς το κλίμα πόλωσης που αναπτύχθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο, κινήθηκε συνθηματολογικά ανάμεσα στο παρωχημένο δίπολο: «δεξιά» και «αριστερά» και στο νέο δίπολο: μνημόνιο και «αντιμνημόνιο», στερώντας έτσι το δημόσιο διάλογο από μια αναλυτική συζήτηση για τα επιμέρους μέτρα που προτείνει κάθε κομματικός σχηματισμός. Η χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και μέρα με τη μέρα οι φορείς της πραγματικής οικονομίας παρατηρούμε με αγωνία πως επιβαρύνεται το κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ήδη από τον Δεκέμβριο και ιδιαίτερα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου  έχει «παγώσει» ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, με επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα, ο εκτροχιασμός των οποίων ανακοινώθηκε και επίσημα πρόσφατα».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές:

Από τη Νέα Δημοκρατία – η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

Από τον ΣΥΡΙΖΑ  – ο κύριος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Από το ΠΑΣΟΚ – ο κύριος Γεώργιος Φλωρίδης

Από το Κ.Κ.Ε. – ο κύριος Βασίλειος Μαμάης

Από τους ΑΝ.ΕΛ. – ο κύριος Δημήτριος Καμμένος

Aπό τη ΔΗΜ.ΑΡ. – ο κύριος Δημήτριος Χατζησωκράτης

Από το ΠΟΤΑΜΙ – ο κύριος Αθανάσιος Σκόκος

Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών – ο κύριος Ηλίας Κικίλιας

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ήταν η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η ρευστότητα της αγοράς, τα δάνεια, η αδυναμία εξόφλησης των οφειλομένων και οι ρυθμίσεις τους, τα προβλήματα του Ο.Α.Ε.Ε., η κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, οι  μονοπωλιακές πρακτικές σε βάρος των μικρομεσαίων, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το παραεμπόριο, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τέλος, ο εκσυγχρονισμός των Επιμελητηρίων και η υποχρεωτική συνδρομή.

Σημειώνουμε ότι, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν με τη θέση του Ε.Ε.Α., για  υποχρεωτική εγγραφή και συνδρομή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.

Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, αφού επεσήμανε την κρισιμότητα των εκλογών,  στάθηκε στις βαριές συνέπειες που είχε η κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει, μέτρα που έπληξαν και τις μικρομεσαίες. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έκανε και λάθη σε αυτή την πορεία. Ως προς το μέλλον στόχος είναι η σταθερότητα και ανάπτυξη με έξοδο από το μνημόνιο.

Ο κ.  Γ. Σακελλαρίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε περισσότερο σε πρακτικά μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε την έλλειψη ρευστότητας παρά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρώτο μέτρο, υποστήριξε πως θα είναι η ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα διοχετεύσει κονδύλια στην αγορά, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει τράπεζα «ειδικού σκοπού» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, όπως έχει προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ.

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, από το ΠΑΣΟΚ, στάθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της ΕΕ, έναντι των ασιατικών οικονομιών και αναρωτήθηκε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά τις μικρομεσαίες της χώρας μας, τόνισε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογία δεδομένου ότι  η πολυπλοκότητα ευνοεί τη διαφθορά. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, τόνισε, ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα και να μην πνίγει τις επιχειρήσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Βασίλης Μαμάης, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους από τις μεγάλες. Οι μικρές πλήρωσαν την οικονομική κρίση. Έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα εισοδήματα αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων με την κρίση και τα μέτρα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, έχουμε γεμίσει λουκέτα. Ποιος φταίει; Αν δεν βρεις την αιτία δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Πάντως αυτός που δεν φταίει είναι ο μικροεπαγγελματίας. Αιτία είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Ο κ. Δημήτρης  Καμμένος, από τους ΑΝ.ΕΛ., αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της χρηματοδότησης της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, ως άνθρωπος που εργάστηκε επί χρόνια σε αυτό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως γίνεται η μόχλευση των τραπεζικών αποθεμάτων. Έχουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών 1,4 δισεκατομμύριο μετρητά συν άλλα 1,8 δισεκ. που είναι εγγυήσεις. Με 1 δισεκ. μπορούμε με τη μόχλευση να έχουμε τελικά 10 δισεκατομμύρια στην αγορά. Μόνο με τα μετρητά του Παρακαταθηκών μπορούμε να έχουμε μόχλευση 15 δισεκατομμύρια!

Ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, από τη ΔΗ.ΜΑΡ., στάθηκε στη θετική στάση του κόμματός του ως προς τον επιμελητηριακό θεσμό. Τα κυβερνητικά κόμματα, τόνισε, λένε τι «θα κάνουν» αλλά ξέρουμε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από την πολιτική τους. Λένε «θα φτιάξουν» δίκαιο  φορολογικό ενώ πριν λίγο ψήφισαν το φορολογικό! Τι είναι αυτό που τους εμπόδισε να βάλουν όσα υπόσχονται εκεί και μας λένε ότι θα τα βάλουν το 2015; Ξέρουμε πόσο βαριά φορολογούνται οι μικρομεσαίοι, γιατί δεν το έκαναν και τώρα υπόσχονται;

Ο κ. Αθανάσιος Σκόκος, από το Ποτάμι, μίλησε για το χρέος και είπε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε μεγάλη διαπραγμάτευση για το τι θέλουμε εμείς και τι θα γίνει τελικά, ώστε να ξέρουμε τι θα απαιτήσουμε από τους εταίρους μας.

Ο κ. Ηλίας Κικίλιας, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, επεσήμανε ότι δεν έχουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι αποδεκτό από το λαό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό γιατί οι αγορές δεν είναι διατιθέμενες να δανείζουν για να ξεχρεώνουμε χρέη, θέλουν, να παράγουμε νέο πλούτο.

Πλήρες ρεπορτάζ, βίντεο με τις ομιλίες και φωτογραφίες από την ημερίδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΕΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

http://www.eea.gr/gr/el/articles/imerida-eea-ta-kommata-gia-tis-mikromesaies-epixeiriseis-vinteo

 

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ε.Α