«Ελλάδα – Πακιστάν: Επιχειρηματικές και εμπορικές ευκαιρίες»

Οι δυνατότητες προώθησης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Πακιστάν και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις δύο χώρες και τις επιχειρήσεις τους, συζητήθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Η ημερίδα έγινε, σε συνεργασία με το Ελληνο – Πακιστανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της υποδοχής από το Ε.Ε.Α. επιχειρηματικής αποστολής από το Πακιστάν.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη δραστηριοποίησή τους σε μεγάλες αγορές όπως του Πακιστάν, η οικονομία του οποίου είναι αυτή τη στιγμή η 24η μεγαλύτερη παγκοσμίως σε αξία αγοραστικής δύναμης και η 41η μεγαλύτερη στο ονομαστικό ΑΕΠ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η πιθανότητα διείσδυσης ελληνικών προϊόντων στην πακιστανική αγορά αποτελεί από μόνη της μια στρατηγικής σημασίας ευκαιρία, ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Για το ΕΕΑ, όπως είπε, αποτελεί πρώτιστης σημασίας θέμα η παρουσία πολλών αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας. Με βάση το αρχείο του Επιμελητηρίου, περισσότερα από 400 μέλη του είναι από το Πακιστάν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι βασικό μέλημα του Επιμελητηρίου είναι η σύσφιξη των σχέσεων ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατό καλύτερη συνύπαρξη και στον επαγγελματικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΕΕΑ θα διοργανώσει σειρά δωρεάν μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας προς τα μέλη του και τις οικογένειές τους, καθώς και 8ωρο δωρεάν σεμινάριο, το οποίο θα απευθύνεται στους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και θα αναλύονται οι βασικές πτυχές του επιχειρείν στην Ελλάδα.
Από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρέστη ακόμη ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο οποίος υποδέχθηκε μαζί με τον κ. Χατζηθεοδοσίου τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής και τους προσκεκλημένους.
Ο κ. Χρήστος Γρίμπας, Γραμματέας Οικονομικών  και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, μετέφερε χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. Στο μήνυμα του ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθησή του ότι «υπάρχει αρκετός χώρος ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να διερευνηθούν οι επιχειρηματικές συνέργειες στους τομείς των τροφίμων και ποτών, των δομικών υλικών και των πρώτων υλών, της ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων –  της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων. Επιπλέον, ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας, προς την κατεύθυνση κοινών επιτυχημένων πρακτικών και στόχων».
Ομιλίες απηύθυναν, ακόμη, ο πρόξενος της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ελλάδα κ. Yawar Abbas, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας του Πακιστάν κ. Arfan Yousaf, ο αντιπρόεδρος του Ελληνο – Πακιστανικού Επιμελητηρίου Asad Atlaf, ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνο – Πακιστανικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τζεν και ο Οικονομικός Επόπτης του Ελληνο – Πακιστανικού Επιμελητηρίου, δρ. Ανδρέας Κουτούπης.
Στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους Έλληνες στο Πακιστάν αλλά και για επιχειρηματίες από το Πακιστάν στην Ελλάδα και τονίστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, το φυσικό αέριο κ.ά.
«Χώρος για διμερείς επιχειρηματικές δράσεις»
Μιλώντας, μετά το πέρας της ημερίδας, στο www.eea.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνο – Πακιστανικού Επιμελητηρίου Asad Atlaf εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΕΕΑ για την υποδοχή της επιχειρηματικής αποστολής και την εποικοδομητική συνεργασία.
Έκανε λόγο για μία εξαιρετική εμπειρία, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν που μπορούν να αξιοποιηθούν, καθώς και χώρος για διμερείς και πολυμερείς επιχειρηματικές δράσεις σε υποδομές, ενέργεια, αγροτικό τομέα, τρόφιμα, κατασκευές, υπηρεσίες, με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναζητούν επιχειρηματίες από το Πακιστάν στην Ελλάδα αλλά και στον χώρο, που -όπως είπε- υπάρχει για τη δραστηριοποίηση ευρωπαϊκών εταιριών στο Πακιστάν.
O κ.  Asad Atlaf δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Πακιστάν στους τομείς των κατασκευών, του real estate, της μεταλλουργίας και των ορυκτών, των εμπορευμάτων, των εισαγωγών και των υπηρεσιών. 

 

* Ο κ. Χρήστος Γρίμπας, Γραμματέας Οικονομικών  και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
* Ο πρόξενος της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ελλάδα κ. Yawar Abbas.
* Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας του Πακιστάν κ. Arfan Yousaf.
* Ο  επίτιμος πρόεδρος του Ελληνο – Πακιστανικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τζεν.
* Ο Οικονομικός Επόπτης του Ελληνο – Πακιστανικού Επιμελητηρίου, δρ. Ανδρέας Κουτούπης.