Γ. Χατζηθεοδοσίου: Κυβέρνηση, επιδημιολόγοι και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων να συζητήσουμε για τη λειτουργία της αγοράς

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στην αγορά, μετά και από την επιβολή του 3ου lockdown στην Αττική, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον Bluesky, την Τετάρτη 10/2/2021.

Η καταστροφή θα είναι φανερή σε λίγο καιρό, σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εξηγώντας ότι η έρευνα που πραγματοποίησε πριν από δύο μήνες το Ε.Ε.Α. έδειξε πως 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξει και εκφράζοντας φόβους ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 30% – 35% το επόμενο διάστημα, ενώ αν η κρίση συνεχιστεί μπορεί να φτάσει και στο 50% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι ο τζίρος των περσινών χειμερινών εκπτώσεων ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ, με τον φετινό να εκτιμάται ότι, μετά και από το νέο lockdown, δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επανέλαβε ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν επαρκούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και ζήτησε να καθίσουν σε ένα τραπέζι κυβέρνηση, επιδημιολόγοι και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και να εξετάσουν έναν τρόπο λειτουργίας της αγοράς, που θα διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων με ραντεβού, click in shop, και όχι click away, το οποίο ωφελεί μόνο τις επιχειρήσεις που διαθέτουν eshop και ανέρχονται σε μόλις 15.000.

Αναφερόμενος ειδικά στην εστίαση ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη ενός ειδικού προγράμματος στήριξης του κλάδου, επισημαίνοντας ότι περίπου 150 επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το 43%, σύμφωνα με την έρευνα του Ε.Ε.Α., δηλώνει ότι δεν θα ξανανεβάσει ρολά.

Τα τεράστια προβλήματα του κλάδου της εστίασης ανέδειξε, στη διάρκεια της ίδιας εκπομπής, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς, μετά και από την συμβολική κίνηση στην οποία προχώρησε λίγες ώρες πριν η ΠΟΕΣΕ, με επιχειρηματίες της εστίασης να παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, ως μία κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους.

Δείτε το βίντεο: