Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Πρέπει να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί η ανάκαμψη»

Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου: 

 

Μία προσεκτική ανάλυση όλων των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τα περισσότερα βάρη τα επωμίστηκε η μεσαία τάξη, κάτι που έχουν παραδεχθεί και πολλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει αυτές τις στρεβλώσεις που οδηγούσαν στην «εξαφάνιση» των μικρομεσαίων, είχε ζητήσει δραστικές αλλαγές και είχε καταθέσει πληθώρα προτάσεων για την αποκατάσταση των αδικιών.

Ο προϋπολογισμός του 2019 – ο πρώτος μεταμνημονιακός- που ψηφίστηκε χθες, έχει ένα τέτοιο «άρωμα». Μέτρα όπως η κάποια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η –έστω και μικρή- επιδότηση των εισφορών των νέων εργαζομένων, η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συνδυαστεί με την οριακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ο χαμηλότερος κατά 260 εκ. ευρώ ΕΝΦΙΑ, αναμφίβολα κρίνονται θετικά. Θα αποκαταστήσουν όμως τις αστοχίες ετών και τις αδικίες σε βάρος των μικρομεσαίων; Κατηγορηματικά όχι! Μπορούν να θεωρηθούν ως μία ελπιδοφόρα αρχή, όμως δεν είναι τα μέτρα που θα αλλάξουν άμεσα προς το καλύτερο την εικόνα της οικονομίας μας. Για παράδειγμα, δεν είδαμε στον Προϋπολογισμό να δίνεται έμφαση στη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη η χώρα.

Για να γυρίσουμε σελίδα απαιτούνται να γίνουν πολλά ακόμα. Κυρίως στο μείζον θέμα της υπερφορολόγησης αλλά και της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου. Επαγγελματίες, επιχειρήσεις, πολίτες, δεν αντέχουν άλλο τα υπέρογκα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας παραμένουν.

Άρα, τώρα που φύγαμε από τον βραχνά των μνημονίων, χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες όχι μόνο για την ανακούφιση όσων υποφέρουν σήμερα από την κρίση αλλά και για να υπάρξει μία ρεαλιστική προοπτική ανάπτυξης. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές που θα φέρουν επενδύσεις και από ισχυρές επιχειρήσεις που θα παράγουν πλούτο και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Αν μείνουμε στα όποια μέτρα ελάφρυνσης φέρνει ο προϋπολογισμός του 2019 και δεν εστιάσουμε σε όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Και η οικονομία μας δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις ή πισωγυρίσματα…