Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Real News: Να εστιάσουμε στις πράξεις και όχι στα λόγια

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τη νέα χρονιά, τις προσδοκίες της αγοράς και τις προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ενίσχυση του επιχειρείν μιλά ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε άρθρο του στην εφημερίδα Real News της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολουθεί το άρθρο:

Είθισται τέτοιες γιορτινές ημέρες να δίνουμε ευχές για τη χρονιά που έρχεται. Και έχω την αίσθηση ότι είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης που μπορούν οι ευχές που έχουν σχέση με τη βελτίωση της οικονομίας να πραγματοποιηθούν.

Ήδη παρατηρούμε μια θετικότερη ψυχολογία στην αγορά και αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για καταναλωτές επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η τακτική βέβαια του να μείνει κανείς σε αυτή τη διαπίστωση ενέχει τον κίνδυνο της στασιμότητας και της αδράνειας κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο. Χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες τέτοιες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη.

Επειδή λοιπόν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εστιάζουμε στις πράξεις και όχι στα λόγια φροντίζουμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις κατάλληλες για την άνθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως μέσω της προόδου των μικρομεσαίων μπορεί να ανακάμψει η οικονομία μας. Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να προσφέρει την έμπρακτη στήριξή της εφαρμόζοντας ένα ξεκάθαρα αναπτυξιακό σχέδιο και υλοποιώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που έπληξαν καίρια όλη την επιχειρηματική κοινότητα τα τελευταία δέκα χρόνια και σχεδόν εξαφάνισαν τη μεσαία τάξη.

Η εφαρμογή μακρόπνοης πολιτικής που θα είναι φιλικότερη προς την επιχειρηματικότητα είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει και σοβαρές επενδύσεις. Για να πάνε οι επιχειρήσεις μπροστά και μαζί με αυτές και η χώρα απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις συνένωση δυνάμεων έμφαση στην καινοτομία αξιοποίηση της τεχνολογίας και πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.