tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ΑΠΕ: «Χωρίς μέτρα στήριξης, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δεν θα αντέξουν από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού»

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ενώ το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, η αγωνία κορυφώνεται για το τι μας επιφυλάσσει το φθινόπωρο. Το δεύτερο κύμα κορονοϊού που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του, απειλεί οικονομία, επιχειρηματικότητα, απασχόληση και αν δεν υπάρξουν γενναίες και κυρίως άμεσες δράσεις από την κυβέρνηση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
Ήδη από το πρώτο κύμα είχαμε προχωρήσει στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 10% και ότι θα έκλειναν 100.000 επιχειρήσεις -κυρίως μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές- στερώντας την εργασία από περίπου 250.000 εργαζόμενους. Πλέον αυτό είναι το «καλό σενάριο» καθώς η έξαρση των κρουσμάτων και τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται, βάζουν «φρένο» στην όποια αισιοδοξία. Εννοείται ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και θα περιορίσουν τη διασπορά του φονικού ιού. Ταυτόχρονα όμως έχει την υποχρέωση να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούν και έκτακτες δράσεις. Μέχρι να αρχίσει να έρχεται η οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. -κάτι που αναμένεται να γίνει σε 10 μήνες- είναι αναγκαίο να προστατευθεί η επιχειρηματικότητα στο σύνολό της ώστε να αντέξει αυτό το κρίσιμο διάστημα. Ειδικά από τη στιγμή που ο τουρισμός, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, δεν κατάφερε να κάνει την πορεία που ευχόμασταν όλοι, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να υπάρξει άμεση μέριμνα για να παραμείνουν «ζωντανές» όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και να προστατευθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Μέτρα όπως η ενίσχυση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μεταφορά φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το τέλος του χρόνου, η στήριξη της εργασίας με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι σίγουρο ότι θα δώσουν σημαντική «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα βλέπουν το μέλλον τους να είναι αβέβαιο.

Ήδη από τον Μάρτιο η αγορά υπολειτουργεί και οι τζίροι έχουν υποστεί καθίζηση. Χωρίς την συνέχεια των υφιστάμενων μέτρων στήριξης και την εφαρμογή νέων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όταν περάσει η υγειονομική κρίση θα αντικρίσουμε τα ερείπια μίας κατεστραμμένης οικονομίας. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι θα υπάρξει μέριμνα και ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό- πιθανότατα από τη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε αυτές οι δηλώσεις να γίνουν πράξεις και να δούμε μία ουσιαστική στήριξη όλων των επιχειρήσεων. Θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία αν αυτή την κρίσιμη ώρα η Πολιτεία δεν σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Και οι μικρομεσαίοι τώρα χρειάζονται ένα στήριγμα. Αν περάσει ακόμα λίγο διάστημα χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό, τότε η όποια ενίσχυση θα είναι άνευ ουσίας αφού θα έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο.