tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο CapitalTV: Ανάγκη αναπτυξιακού σχεδίου και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων και των εισφορών, που μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν αντίκτυπο στα έσοδα των επιχειρήσεων, αναφέρεται ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στο Capital TV, τονίζοντας την ανάγκη κατάρτισης αναπτυξιακού σχεδίου και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάνει λόγο για ένα θετικότερο κλίμα στην οικονομία, το οποίο, όμως, δεν αρκεί για να έρθει η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις. Κρίνει θετικά τα μέτρα μείωσης των φόρων και των εισφορών, εκτιμώντας ότι θα αποδώσουν μετά το καλοκαίρι, ενώ εστιάζει επίσης στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του οποίου δεν αφορά στα ακίνητα των επιχειρήσεων, καθώς και στο τέλος επιτηδεύματος που παραμένει.

Για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., χρειάζονται -εκτός των παραπάνω- ένα επενδυτικό – αναπτυξιακό πλάνο, εστιασμένο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των οποίων και θα έρθει η ανάπτυξη.

Ενδεικτικό της θέσης, στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι μετά τη 10ετή κρίση, είναι το γεγονός ότι παρότι την περίοδο των εορτών καταγράφηκε μικρή αύξηση (2-2,5%) στην κατανάλωση, αυτή οδηγήθηκε στις πολύ μεγάλες και όχι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που παραμένουν “λαβωμένες” και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εύκολα νέα προϊόντα, αλλά και να τα προβάλουν.

Για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων καταλυτικό είναι και το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς οι χρηματοδοτικές κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές, πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων των επιχειρήσεων, το Ε.Ε.Α. έχει ανακοινώσει και προχωρά το μεγαλεπίβολο σχέδιό του για παροχή δωρέαν e-shop σε όλα τα μέλη του.

Σε ό,τι αφορά το νέο πτωχευτικό νόμο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα τη σημασία του οποίου το Επιμελητήριο έχει αναδείξει από το 2013, σημειώνοντας ότι εκ νέου ότι χρειάζεται να αποδεχθεί η Πολιτεία πως ένα μέρος όσων χρωστούν δεν θα μπορέσει να πληρώσει (25-30%), και να τους δώσει την ευκαιρία να ξαναμπούν στην παραγωγή, μένοντας μακριά από την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Σε αυτό το σημείο επαναλαμβάνει την ανάγκη πάταξης αυτών των φαινομένων και ποινικοποίησης της φοροδιαφυγής, δεδομένων των ζημιών στην οικονομία αλλά και των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: