Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Kontra: Αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική

Για όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά και την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας και δεύτερου lockdown μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» την Πέμπτη 7/1/2021.

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, το άνοιγμα του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστό αν και πότε θα συμβεί και με ποιόν τρόπο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη έθεσε την πρόταση που από το ξεκίνημα του δεύτερου lockdown είχε κάνει το Ε.Ε.Α. για άνοιγμα των καταστημάτων με προκαθορισμένο ραντεβού.

Επισήμανε παράλληλα την αδυναμία εφαρμογής του click away από τις μικρές επιχειρήσεις και τα πολύ περιορισμένα αποτελέσματά του την περίοδο των εορτών. Όπως εξήγησε ο εορταστικός τζίρος έφτασε περίπου το 1,3 δισ. ευρώ από 4 δισ. την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 80% εκ αυτού κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 20% στις μικρές.

Υπογράμμισε, δε, ότι αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, την οποία διανύουμε, τότε η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική.

Για το σύνολο της επιχειρηματικότητας και την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί, το μέγεθος, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θα αποκαλυφθεί όταν ζητηθούν από την Πολιτεία οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της περιόδου της πανδημίας και αυτές θα είναι αδύνατο να αποπληρωθούν από τις επιχειρήσεις. Μόνη λύση, τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., είναι το «κούρεμα» των οφειλών.

Επανέλαβε παράλληλα το αίτημα του Ε.Ε.Α. στις 3 πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές να μειωθεί κατά 50% το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι και κατά 70% στις Επιστρεπτέες 5 και 6.

Ειδικά για την εστίαση, η οποία έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, και αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την Opinion Poll όπου το 42% των επιχειρήσεων του κλάδου θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι συζητείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης.

Δείτε το βίντεο: