tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για εστίαση-εμπόριο: Χρειάζεται στήριξη των επιχειρήσεων

Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εκπροσώπων φορέων της εστίασης και του εμπορίου με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το νέο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

“Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα. Είμαστε υπέρ των μέτρων, είμαστε υπέρ του να βρούμε πολύ γρήγορα τον τρόπο να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού, όπως σε όλη την Ευρώπη”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό τα μέτρα να είναι οριζόντια, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, καθώς το 40% των συμπολιτών μας που είναι ανεμβολίαστοι, δυνητικά, δεν μπορεί να μπει στα καταστήματα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των τζίρων τους.

Ερωτηθείς αν ετέθη θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υπαλλήλων στην εστίαση ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ απάντησε ότι δεν τέθηκε  ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους εκπροσώπους των φορέων.

Η αγορά θέλει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να λειτουργήσει. Κάθε μέτρο που διευκολύνει την ασφαλή λειτουργία της αγοράς μας βρίσκει σύμφωνους, πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και ο Διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης.

Aπό κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Δείτε μέρος της δήλωσης του Προέδρου της ΚΕΕΕ όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ1:

Μέρος της δήλωσης του Προέδρου της ΚΕΕΕ, όπως μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN:

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανέφερε επίσης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων, ότι «από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της σύσκεψης: «Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης: «θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει». Σε ό,τι αφορά στην Οικονομία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Απαρίθμησε, δε, τα τρία κλειδιά, που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου:

– Ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,

– Η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί

– Και τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τους εμβολιασμούς: «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι έμποροι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και κυβέρνηση είναι συνεργάτες, αφού ο στόχος είναι κοινός και η αντιμετώπιση της πανδημίας συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων. Από την πλευρά τους οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαγαζιά ανοιχτά, ενώ και ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και στη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ότι «δεν θα κλείσουμε». Σημειώθηκε, ακόμη, η συνεισφορά των επαγγελματιών στους ελέγχους κι ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. Από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους.