tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: «Η αγορά στη δίνη πανδημίας και ανατιμήσεων»

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα Deal News.


Ολοκληρώνεται μια χρονιά με σημαντικές δυσκολίες για το επιχειρείν. Μία χρονιά με την πανδημία ακόμη παρούσα, και δίπλα της μία ακόμη σοβαρή απειλή, αυτή των ανατιμήσεων.

Η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, όμως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να ανακτήσουμε τα προ κορονοϊού επίπεδα, του 2019.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό το γεγονός ότι η αγορά παραμένει ανοιχτή, ιδιαίτερα σε αυτήν την καθοριστική περίοδο για τα έσοδα των επιχειρήσεων, κυρίως του λιανεμπορίου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων τα καταστήματα κάνουν μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τους. Έναν τζίρο, που ενώ το 2019 έφτασε στα 3,5 δισ. ευρώ, πέρυσι ψαλιδίστηκε κατά πολύ λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού (click away, click in shop).

Φέτος, λοιπόν, ο εμπορικός κόσμος προσβλέπει στις χριστουγεννιάτικες αγορές για να καλύψει ένα μέρος της μεγάλης ζημίας που υπέστη στη διάρκεια της πανδημίας.

Την εκτεταμένη ζημία καταδεικνύουν τα στοιχεία της Μελέτης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP. Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 υποχώρησε κατά 2,98 δισ. ευρώ ή 28% σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 αναμένεται να μειωθεί κατά 221,6 εκατ. ευρώ ή 2,9% συγκριτικά με το 2020.

Ακόμη, το 2020 το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε στο 61,8% από 22,2% το 2019, με παράλληλη μείωση των κερδοφόρων σε 31,7% από 65,9% το 2019.

Οι απώλειες για το λιανικό εμπόριο επηρέασαν, όμως και άλλους κλάδους της οικονομίας, τόσο σε επίπεδο μείωσης τζίρου όσο και σε απώλεια θέσεων εργασίας (π.χ διαχείριση ακίνητης περιουσίας (εκμισθώσεις), αποθηκεύσεις-logistics, χονδρικό εμπόριο κλπ).

Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Πολιτεία, όπως προκύπτει από τη Μελέτη, δεν ήταν αρκετά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Το 47,1% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, το 27% έκρινε ότι τα μέτρα επαρκούν, αλλά σε μικρό βαθμό και μόλις το 18,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα μέτρα επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη πρόσθετης στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου με στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και συνολικά των πληττόμενων επιχειρήσεων, με μέτρα όπως η διαγραφή μέρους του χρέους, η ενίσχυση της ρευστότητας, η μείωση του ΦΠΑ, η περαιτέρω μετάθεση των υποχρεώσεων.

Οι επιχειρήσεις υποδέχονται το 2022 με ανοιχτές πληγές από την πανδημία και με το κύμα ανατιμήσεων να δημιουργεί νέα τραύματα. Ας εργαστούμε όλοι για την ανακούφιση των πληγέντων και την επούλωση των πληγών, για να πάψουμε να μετράμε ζημιές και απώλειες.