tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Deal News”: «Η ακρίβεια θεριεύει – Απαιτείται μία δέσμη μέτρων»

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Deal News” (12/11/2021).


Η ακρίβεια συνεχίζει να «καλπάζει» πιέζοντας ασφυκτικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για την εκρηκτική πορεία του κύματος των ανατιμήσεων, το οποίο δεν φαίνεται να είναι προσωρινό.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Οκτώβριο σοκάρουν και δημιουργούν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών τους επόμενους μήνες.

Σε ένα έτος, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα 132,3%, του πετρελαίου θέρμανσης 45,9% και του ηλεκτρικού ρεύματος 18,9%.

Ανατιμήσεις, επίσης, καταγράφονται στο σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς, με τον δείκτη Διατροφής να αυξάνεται κατά 3% λόγω της ανόδου κυρίως των τιμών σε ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Η μεγάλη ανησυχία καταναλωτών και επαγγελματιών – επιχειρηματιών για την ακρίβεια καταδεικνύεται και στην πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Pulse RC, όπου σχεδόν όλοι οι καταναλωτές (82%) –και ακόμα περισσότεροι από τους επιχειρηματίες/επαγγελματίες (86%)αξιολογούν τις αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στην αγορά και στα προϊόντα, ως ένα (αρκετά έως πολύ) μεγάλο πρόβλημα.

Επιπλέον, από την ίδια έρευνα προκύπτει επιτακτική η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης των μέτρων στήριξης για την προστασία από τις ανατιμήσεις, καθώς πάνω από το 50% κρίνει ότι χρειάζονται κι άλλα.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυριών αλλά και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση είναι θετικά. Επιτέλους, λαμβάνεται μέριμνα και για τις επιχειρήσεις, τις οποίες δεν άγγιζε μέχρι σήμερα το δίχτυ προστασίας.

Η αύξηση της επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και η πεντάμηνη αναστολή της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται από τη μέση τάση καθώς και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, θα συμβάλουν σε έναν βαθμό στον περιορισμό των επιπτώσεων της ακριβείας.

Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, της επιμελητηριακής και της επιχειρηματικής κοινότητας έχουμε εδώ και καιρό τονίσει ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων σε μεταφορικά, πρώτες ύλες και ενέργεια, πλήττοντας το σύνολο της οικονομίας, απαιτείται μια ευρύτερη παρέμβαση.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει προτείνει μια σειρά από συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, τη μη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, για το διάστημα της κρίσης, την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, αλλά και φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η ακρίβεια θεριεύει καθημερινά. Αν δεν ληφθεί άμεσα ένα ευρύ πλέγμα μέτρων προστασίας, θα είναι δύσκολο να τιθασευτεί και οι απώλειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν «γονατίσει» από την 10ετή κρίση και την πανδημία, θα είναι μεγάλες.