tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Η ακρίβεια τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα Deal News (8/6/2022).


Η πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια είναι αμείλικτα.

Οι καταναλωτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων, με μεγάλο μέρος εξ αυτών να αναγκάζεται, λόγω της έλλειψης χρημάτων, να περιορίσει ακόμη και την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Pulse PC, στην Περιφέρεια Αττικής, ένας στους πέντε -ποσοστό 20%- έχει μειώσει τις αγορές βασικών αγαθών (φαγητό, τρόφιμα, super market) τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο του καθημερινού αγώνα επιβίωσης.

Μιλάμε ξεκάθαρα για επισιτιστική ακρίβεια, και όχι κρίση,  καθώς προϊόντα υπάρχουν, αλλά και είναι ακριβά, και για πολλούς, μάλιστα, συμπολίτες μας απλησίαστα.

Αυτό το ράλι ανόδου των τιμών «τρέχει» πλέον με έναν ξέφρενο ρυθμό, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ να δίνουν κάθε μήνα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία ρεκόρ για τον πληθωρισμό στη χώρα μας, πιστοποιώντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat έκανε λόγο για πληθωρισμό 12% στην Ελλάδα τον Ιούνιο, ενώ και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ίδιο μήνα θα ξεπερνούν, όπως φαίνεται, το 12,5%.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση είναι θετικά και ανακουφίζουν σε ένα βαθμό τους πολίτες – κυρίως τους πιο ευάλωτους- αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας στη ρίζα του, με αποτέλεσμα αυτό να γιγαντώνεται μήνα με το μήνα.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση της ακρίβειας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών καταθέσαμε στοχευμένες προτάσεις για την τιθάσευση των ανατιμήσεων. Ζητήσαμε, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, καθώς και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα οποία επιβαρύνουν όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας, εκτοξεύοντας το κόστος, άρα και την τελική τιμή των προϊόντων.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει στη λήψη αντίστοιχων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κάτι που δεν έχει συμβεί, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας.

Έχοντας μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, επιβάλλεται η αλλαγή του μίγματος πολιτικής, και η στροφή από τα επιδόματα σε μέτρα μείωσης των φόρων και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κύματος ανατιμήσεων, πριν αυτό «πνίξει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.