tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Deal News”: «Ναι» στα μέτρα προστασίας, με παράλληλη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Deal News” (30/12/2021).


Δυστυχώς το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μας βρίσκει με νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα.

Το αισιόδοξο κλίμα των γιορτινών ημερών διαδέχεται και πάλι η αυξημένη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Φυσικά, προέχει όλων η προστασία της δημόσιας υγείας, τόσο με την εφαρμογή των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και με την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο επιμελητηριακός κόσμος στηρίζει από την πρώτη στιγμή τον εμβολιασμό, ενώ και οι επιχειρήσεις τηρούν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Για να αναχαιτιστεί η μεγάλη διάδοση της «Όμικρον», ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, με επίκεντρο τη διασκέδαση και την εστίαση.

Πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζουν να μετρούν απώλειες, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των περιορισμών.

Το κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης, των μπαρ κ.λπ. στις 12 το βράδυ, η απαγόρευση των ορθίων και οι μεγαλύτερες αποστάσεις, σημαίνουν ουσιαστικά περαιτέρω μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων και οδηγούν σε ένα άτυπο, θα λέγαμε, lockdown.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, o τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) μειώθηκε το 2020 κατά 537,5 εκατ. ευρώ ή 42,7%, ενώ πτώση, μικρότερη όμως, προβλέπεται και για το 2021. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτες οι αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης προκάλεσε πτώση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές.

Επιπλέον, σε παλαιότερη μελέτη του Ε.Ε.Α. πάνω από το 40% των επιχειρηματιών εστίασης εξέφραζαν φόβο ότι δεν θα κατάφερναν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα οδηγούνταν σε «λουκέτο».

Είναι γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση έλαβε μία σειρά μέτρων ενίσχυσης του κλάδου. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι οι έκτακτες συνθήκες και οι νέοι περιορισμοί θα επιφέρουν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα. Για να μην τεθεί και πάλι σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενός κομβικού για την οικονομία κλάδου, η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην περαιτέρω στήριξή του.