tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Βασική προτεραιότητα η διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα Deal News (02/09/2022).


Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται ο δυσκολότερος των τελευταίων 50 ετών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές όχι μόνο της ενέργειας αλλά σχεδόν στο σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις και γενναία μέτρα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το βέβαιο είναι ότι ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις οι οποίες όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται όλο και περισσότερο. Η δύσκολη πραγματικότητα αποτυπώνεται και σε στοιχεία που αποδεικνύουν την προσπάθεια που κάνουν οι μικρομεσαίοι. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τα σοβαρότερα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι του υψηλού λειτουργικού τους κόστους, της μείωσης του τζίρου τους και της έλλειψης ρευστότητας ενώ μεγάλο ποσοστό βλέπει με απαισιοδοξία το μέλλον.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%). Την ίδια ώρα, σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον.

Η μεγαλύτερη πρόκληση λοιπόν είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτής της περιόδου και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να συγκρατηθούν οι τιμές.

Διατυπωμένη θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εδώ και πολλούς μήνες είναι ότι αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε εφόσον υπάρξουν στοχευμένα μέτρα όπως επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, προχωρούν αυτή την περίοδο σε μείωση φορολογικών συντελεστών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Κομβικά μέτρα που επίσης μπορούν να δώσουν προοπτικές βιωσιμότητας στους μικρομεσαίους είναι η εφαρμογή των 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες και η κατάργηση υποχρεώσεων που έρχονται από τη μνημονιακή περίοδο, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Έτσι θα μπει ένα φρένο στην αλματώδη αύξηση των τιμών και θα ανακουφισθούν κοινωνία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κυρίως όμως χρειάζεται η αναπροσαρμογή του σχεδιασμού αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Θεωρούμε αυτή την αλλαγή επιβεβλημένη αν δεν θέλουμε να δούμε μικρές επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά επειδή δεν θα έχουν αντέξει στο βάρος των υποχρεώσεων τους και δεν θα έχουν λάβει την αναγκαία στήριξη αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή.