tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”: Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (12/9/2023).


Η χώρα θρηνεί την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν στις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Τεράστιες εκτάσεις είτε έγιναν στάχτη, είτε θάφτηκαν κάτω από λασπόνερα. Σημαντικές υποδομές δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τις καταστροφές περιουσιών ή το μέγεθος της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.

Όλα όσα συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι και τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου οδηγούν σε μία νέα κρίση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή την στιγμή πόσο θα διαρκέσει και με τι κόστος θα ξεπεραστεί.

Η ουσία είναι ότι μιλάμε πλέον για μία νέα κατάσταση, πολύ δυσκολότερη από αυτήν που βιώναμε. Και αναμένεται να επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν θα μας αφήσει εύκολα. Ειδικά από την στιγμή που στην αγορά θα παρατηρηθούν ελλείψεις αγροτικών προϊόντων που καταστράφηκαν από τις φλόγες ή από τις πλημμύρες. Παρόμοια αναμένεται η εικόνα και στο θέμα των κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σημαντικοί πόροι πρέπει να κατευθυνθούν για την στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα και η Πολιτεία αλλά και η κοινωνία των πολιτών να σταθούν δίπλα σε συνανθρώπους μας που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν σπίτια και δουλειές.

Και αυτοί οι πόροι δεν μπορούν να είναι μόνο από τον προϋπολογισμό. Είναι τόσο μεγάλη η έκταση των ζημιών και οι ανάγκες των πληγέντων που δεν μπορεί να υπάρξει τόσο μεγάλη κρατική αρωγή. Είναι ώρα να δούμε στην πράξη την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ένα κράτος-μέλος που χτυπήθηκε τόσο σκληρά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση για να φτάσει ουσιαστική και κυρίως άμεση ενίσχυση στην Ελλάδα. Την έχει ανάγκη η κοινωνία μας, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα. Όπως έχουν πει από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ήδη γίνει προεργασίες σε αυτόν τον τομέα. Θέλω να ελπίζω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα κινηθεί ταχύτερα.

Η πραγματικότητα έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η κλιματική κρίση θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Είναι αναγκαίο λοιπόν να αλλάξει και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, τόσο στο θέμα της οργάνωσης πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών αλλά και Σε αυτό της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων. Τα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά και οφείλουμε να προσαρμοστούμε το ταχύτερο δυνατό σε αυτά γιατί σε αντίθετη περίπτωση κάθε χρόνο θα συζητάμε για καταστροφές σαν τις φετινές. Απαιτούνται λοιπόν γρήγορα αλλά και προσεκτικά βήματα, τόσο στη μελέτη όσο και στην υλοποίηση, προκειμένου να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.