tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Real News”: Τα Επιμελητήρια ο πιο πιστός σύμμαχος των επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλά στη Real News για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.


Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι επιχειρήσεις εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Μιλώντας στη Realnews επισημαίνει ότι μια προσεκτική παρατήρηση της κατάστασης στην αγορά καταδεικνύει και το μέγεθος της δυσκολίας για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες

Σήμερα εν μέσω πανδημίας αλλά και πρόσθετης πίεσης από το κύμα των ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις παλεύουν να σταθούν όρθιες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Εξαιτίας των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού οι τζίροι στα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης έχουν μειωθεί κατά 40%. Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ συμβαίνει γιατί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών από διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται και με το επιχειρείν έχει περιορίσει την κατανάλωση σε σημαντικό βαθμό.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν στρεφόμαστε κατά των μέτρων. Ισα-ίσα που από τη στιγμή που βγήκε το εμβόλιο όλα τα μέλη της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας έχουμε συστρατευθεί στον αγώνα
για την επέκταση της εμβολιασπκής κάλυψης. Ειδικά ως ΚΕΕΕ δίνουμε καθημερινά μάχες για να προωθήσουμε τη σημασία του εμβολίου καθώς μόνο με αυτό μπορεί να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να αντέξει η οικονομία.

Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε τις συνέπειες των νέων μέτρων για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης δίνουν αγώνα επιβίωσης τονίζει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος
στα στοιχεία από την πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι το 2020 σε σύγκριση με το 2019 συντελέστηκε πλήρης ανακοπή στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές (47,8% 2020 έναντι 27,6% το 2019) και υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη (27,3% το 2020 από 55,2% το 2019).

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αλλά και αυτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου σχολιάζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων αναφέρει ότι είναι γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση απέτρεψαν τα μαζικά λουκέτα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Διαπιστώνουμε δηλαδή μια σκληρή πραγματικότητα ειδικά για τους μικρομεσαίους
κάτι που πρέπει να κινητοποιήσει όλους όσοι εμπλεκόμαστε με το επιχειρείν. Και κυβέρνηση και φορείς.

Ενεργειακή κρίση

Οι συνέπειες της πανδημίας δεν είναι όμως ο μοναδικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις της χώρας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και την ασφυκτική πίεση εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Ειδικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεις και επαγγελματίες επωμίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο για τις δυνατότητές τους αλλά και για τη δυναμική της αγοράς.

Επιχειρηματίες με ενημερώνουν ότι καλούνται να πληρώσουν τριπλάσιο ποσό σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν έχει μειωθεί η κατανάλωση όταν οι επιχειρήσεις κουβαλούν βάρη όλων αυτών των μηνών πώς
ακριβώς θα καταβληθούν αυτά τα ποσά. Με ποιους τζίρους θα καλυφθούν. Πρόκειται για πρόβλημα υπαρκτό που όσο περνά ο καιρός θα οξύνεται και που βλέπουμε να διαρκεί για μήνες.

Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν ευάλωτες κατηγορίες πολιτών ο Γ. Χατζηθεοδοσίου ξεκαθαρίζει ότι δεν διαφωνεί καθόλου με αυτές τις δράσεις καθώς θεωρεί
βασική ανάγκη την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Επισημαίνει όμως ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα πρέπει να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις της χώρας.

Προτάσεις

Η ΚΕΕΕ και τα Επιμελητήρια δεν θέτουμε θέμα οικονομικής ενίσχυσης αλλά στοχευμένων μέτρων ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η δύσκολη συγκυρία και να μη δούμε μια καταιγίδα λουκέτων τονίζει ο
Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητά τη μετάθεση των άμεσων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για το επόμενο έτος ώστε να υπάρξει ο χρόνος ομαλοποίησης της αγοράς. Ειδικά για το θέμα των ανατιμήσεων η ΚΕΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις όπως να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% καθώς και να μην ισχύσει ο ΕΦΚ στο ποσοστό της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Παράλληλα να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για επιχειρήσεις και επαγγελματίες απέναντι στις αυξημένες τιμές της ενέργειας που απογειώνουν το λειτουργικό τους κόστος.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς όφελος συνολικά της οικονομίας και της κοινωνίας παραμένει αναγκαιότητα η μείωση του ιδιωτικού χρέους όπως και η ενίσχυση της ρευστότητας η δυνατότητα περισσότερων επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και η κατεύθυνση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης προς την επιχειρηματικότητα.

Με την αξιοποίηση μέρους των κοινοτικών πόρων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα και αμέσως μετά να ξεκινήσει η αναπτυξιακή τους πορεία, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Πάντως αν κάτι πρέπει να σημειώσουμε από όλα όσα βιώσαμε το τελευταίο διάστημα είναι το ότι ο επιμελητηριακός θεσμός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και τα Επιμελητήρια της χώρας αποδείχθηκαν ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των επιχειρήσεων και ένας πολύτιμος σύμβουλος για την πολιτεία. Χάρη σε συντονισμένες δράσεις και σε στοχευμένες παρεμβάσεις κατορθώσαμε σε πολλές περιπτώσεις να δώσουμε
λύσεις σε θέματα του επιχειρείν και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Χωρίς περιττές κραυγές και πάντα με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων. Αυτή η υπεύθυνη στάση που έδειξαν τα Επιμελητήρια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την επόμενη ημέρα της οικονομίας μας. Ως ΚΕΕΕ είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο των επιχειρήσεών μας καθώς αυτές είναι που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομίας, τονίζει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.