tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Αγωνιούν οι επιχειρήσεις, απαραίτητη η στήριξη

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (30/12/2021).


Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την εκπνοή του έτους και την έλευση μιας νέας χρονιάς, που γεννά πάντα προσδοκίες για καλύτερες ημέρες.

Η εξέλιξη, ωστόσο, της πανδημίας του κορονοϊού, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, φαίνεται να ανατρέπει τους σχεδιασμούς, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, θέτοντας εν αμφιβόλω τις εκτιμήσεις για το 2022.

Περιοριστικά μέτρα, που όλοι απευχόμασταν, τίθενται και πάλι σε εφαρμογή, στην προσπάθεια ελέγχου της διάδοσης του κορονοϊού και προστασίας της δημόσιας υγείας που αποτελεί το υπέρτατο αγαθό.

Οφείλουμε να τηρούμε πιστά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, γιατί μόνο έτσι θα θωρακιστούμε απέναντι στον αόρατο εχθρό, που συνεχώς μεταλλάσσεται.

Η εφαρμογή, ωστόσο, των περιοριστικών μέτρων, πλήττει για ακόμη μία φορά τις επιχειρήσεις, που τα τελευταία δύο χρόνια δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης. Κλάδοι, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο, βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή, έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες, όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες έρευνες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP.

Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ ή 42,7%, ενώ μείωση, μικρότερη όμως, προβλέπεται και για το 2021. Και στο λιανεμπόριο, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) παρουσίασε το 2020 μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ, ενώ πτώση προβλέπεται και για το 2021, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλη.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις κουβαλούν έναν τεράστιο όγκο συσσωρευμένων οφειλών, ενώ το κόστος λειτουργίας τους έχει εκτοξευθεί λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά.

Μάλιστα, μετά το νέο έτος και την εξάντληση των αποθεμάτων που υπήρχαν μέχρι τώρα, αναμένεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων.

Είναι σαφές ότι οι έκτακτες αυτές συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, που βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί.

Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει προτείνει μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση του ιδιωτικού χρέους μέσω διαγραφής μέρους των οφειλών της πανδημίας, η ενίσχυση της ρευστότητας με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, η μετάθεση των υποχρεώσεων και η κάλυψη μεγάλου μέρους του αυξημένου κόστους της ενέργειας από την Πολιτεία.