tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Δεν πρέπει να χαθεί για τους μικρομεσαίους η ευκαιρία που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (14/04/2023).


Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην οικονομία, ελπίζοντας σε μία ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, καθώς τα προβλήματα που τους απειλούν είναι σύνθετα και δισεπίλυτα.

Η παρατεταμένη ακρίβεια με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, η εκτίναξη του ύψους του λειτουργικού κόστους συνολικά του επιχειρείν, η μείωση της κατανάλωσης, οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στην αγορά για το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών και των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας για το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα, είναι και η έλλειψη της ρευστότητας που παρατηρείται έντονα από τα χρόνια των μνημονίων και μετά. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι απαγορευτικός για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, οι προϋποθέσεις πολύ αυστηρές, χρηματοδοτικά «εργαλεία» ελάχιστα, με αποτέλεσμα η οικονομική ασφυξία να εντείνεται επικίνδυνα.

Ακόμα και η ελπίδα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο περνά ο καιρός σβήνει για τις επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους. Αντίθετα ενισχύεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 381 επενδυτικά σχέδια στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12,12 δισ. ευρώ.

Από τα 381 επενδυτικά σχέδια, τα 230 έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,73 δισ. ευρώ.

Δηλαδή ένα ποσό πάνω από 9 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε 151 μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις 2,73 δισ. σε 230 μικρομεσαίες.

Προκειμένου ως Επιμελητήριο να αναδείξουμε αυτή την κατάσταση που λειτουργεί σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προχωρήσαμε στην εκπόνηση μίας Μελέτης για τη βελτίωση προσβασιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως φαίνεται και από τα ευρήματα, λόγω των προϋποθέσεων οι μικρότερες επιχειρήσεις ουσιαστικά αδυνατούν να υπαχθούν στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου, βαρύτητα δίνεται μόνο στις μεγάλες, ενώ υπάρχει σημαντικό πρόβλημα γραφειοκρατίας αλλά και δυσκολία στην εκπόνηση επιχειρηματικού πλάνου και κατάθεσης της σχετικής αίτησης.

Εκτός όμως από τις διαπιστώσεις προχωρούμε και σε κατάθεση ενδεικτικής πρότασης, μέσω της οποίας μπορούν να υπαχθούν δεκάδες χιλιάδες περισσότερες επιχειρήσεις στα προγράμματα του Ταμείου. Πρόκειται για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις που η επιβίωση τους μπορεί να εξαρτάται από μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ. Το βασικότερο όμως είναι να στείλουμε παντού το μήνυμα για την ανάγκη επανεξέτασης της κατεύθυνσης των κοινοτικών πόρων. Και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Αν υπάρξει πολιτική απόφαση, τότε αυτά τα κονδύλια μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν και για τη διάσωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχευση που σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, εκτιμώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στην πραγματική οικονομία και τα προβλήματα της και να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις. Και επιμένω ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη στήριξη των ΜμΕ, καθώς είναι αυτές που αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που παράγουν πλούτο και που προσφέρουν θέσεις απασχόλησης. Καλές οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως αναγκαία η ενίσχυση και των μικρότερων.