tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Επιτακτική η ανάγκη για μία συνολική ρύθμιση οφειλών προκειμένου να σωθούν οφειλέτες

Άρθρο Προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (17/7/2023).


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό η επιχειρηματική κοινότητα, είναι αυτό των συσσωρευμένων οφειλών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με το κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη μείωση της κατανάλωσης και την πτώση του τζίρου στην αγορά, η κατάσταση έχει οξυνθεί και πάρα πολλοί οφειλέτες βρίσκονται ήδη «με την πλάτη στον τοίχο».

Λίγο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέα ρύθμιση 36 και 72 δόσεων για τα χρέη προς Ταμεία και εφορία καθώς και την αναβίωση των 120 δόσεων, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη δραστική μείωση των οφειλών.

Όλα τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η τότε κυβερνητική παρέμβαση δεν έδωσε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Ενώ υπάρχουν περίπου 290.000 οφειλέτες, στις υφιστάμενες ρυθμίσεις έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 με 26.000. Ο λόγος είναι προφανής. Οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Πολιτεία αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών. Δηλαδή θέλουν αλλά δεν μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

Αυτό μοιραία τους οδηγεί σε ένα νέο κύκλο ανασφάλειας σχετικά με το επιχειρηματικό τους μέλλον. Για χρέη έως 10.000 ευρώ –σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 80% των οφειλετών- μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η επαγγελματική τους απασχόληση.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει αναδείξει το πρόβλημα και μάλιστα πριν από μερικές ημέρες το έθεσε και στον Υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας λόγω της ανάληψης των νέων του καθηκόντων ενώ το ίδιο είχε κάνει και με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς. Είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής μίας και μόνο ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και χωρίς τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι είδαν να συσσωρεύονται χρέη κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Είναι ο μοναδικός τρόπος να σωθούν όσοι μπορούν, καθώς αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια δραστική παρέμβαση –όπως το μοντέλο που προτείνουμε- τότε ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους περίπου 265.000 οφειλέτες, κυρίως μικρομεσαίοι, που έχουν μείνει ακάλυπτοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κάποια ανάκαμψη στην αγορά δεν αναμένεται άμεσα. Αντίθετα, θα απαιτηθεί χρόνος για επιστροφή σε μία κανονικότητα. Και αν τα χρέη συνεχίσουν να συσσωρεύονται, τότε θα φτάσει η στιγμή που δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα επαγγελματικής επιβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους.