tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Επιβεβλημένη ανάγκη για άμεση παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (4/06/2022).


O πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με την Eurostat να εκτιμά πως τον Μάιο θα διαμορφωθεί στο 10,7% στην χώρα μας.

Εξέλιξη που δικαιώνει τις εκτιμήσεις μας ως Επιμελητήριο που παρατηρώντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία υποστηρίζαμε ότι θα συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Και ότι δεν θα υπήρχε γρήγορη αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού συμπαρέσυρε γενικότερα τις τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, με την ακρίβεια να εξελίσσεται στον μεγαλύτερο εφιάλτη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όλα πλέον είναι ακριβότερα. Τα προϊόντα στα ράφια των super market, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα. Ακόμα και βασικά αγαθά.

Ειδικά σε ότι αφορά τα καύσιμα, ιδίως μετά το άκουσμα για επιπλέον κυρώσεις στην Ρωσία από την Ε.Ε., η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε στα 124 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είναι αυξημένη 77% σε σχέση με πέρυσι!

Το ράλι στις τιμές των καυσίμων απασχολεί τους πάντες καθώς επηρεάζει αρνητικά το κόστος στις μεταφορές, τις μετακινήσεις, την παραγωγή πρώτων υλών. Οι αυξήσεις εμφανίζονται πιο έντονες σε νησιωτικές περιοχές όπως παράδειγμα στις Κυκλάδες όπου η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πάνω από τα 2,5 ευρώ το λίτρο ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε την τιμή του λίτρου να προσεγγίζει τα 3 ευρώ.

Και η ανησυχία εντείνεται όταν η άνοδος στην τιμή των καυσίμων συνδυάζεται και με αυξήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα που σχετίζονται με άλλες καθημερινές ανάγκες.

Πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας είναι ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για να αντέξουν στις πιέσεις τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Άμεσα όμως και όχι σε βάθος χρόνου γιατί αν οι παρεμβάσεις αυτές δεν γίνουν το ταχύτερο δυνατό, τότε το σπιράλ της ακρίβειας θα μεγαλώνει και όσο μεγαλώνει θα δοκιμάζεται η αντοχή της κοινωνίας και της αγοράς.

Για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα που αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους την ακρίβεια στα καύσιμα και ανακουφίζουν πραγματικά τους οικονομικά ευάλωτους. Μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και αύξηση των δόσεων σε 120 για όλες τις παλαιές οφειλές των επιχειρήσεων. Τρία μέτρα που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν υιοθετηθούν από την πολιτεία , θα αμβλύνουν τις δυσκολίες που τώρα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά.

Για την ώρα, σύμφωνα και με όσα διαμηνύουν από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για παρεμβάσεις στον καθορισμό της τιμής των καυσίμων.
Μέχρι τώρα, το επίδομα καυσίμων που έχει δώσει η κυβέρνηση στους δικαιούχους απλώς έδωσε μία μικρή «ανάσα». Σίγουρα κανένα μέτρο στήριξης δεν μηδενίζεται. Όμως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω στήριξη στους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία οφείλει να παρέμβει έτσι κι’ αλλιώς για να συγκρατήσει τις τιμές στα καύσιμα γιατί διαφορετικά οι συνέπειες σε πολίτες και επιχειρήσεις κοινωνία θα είναι επώδυνες.