tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (20/04/2024).


Η τεχνολογική εξέλιξη είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ειδικότερα οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν εισχωρήσει με ποικίλους τρόπους στο σύγχρονο επιχειρείν και την οικονομία, στην εργασία, αλλά και στην προσωπική ζωή.

Σύμφωνα με την μελέτη «Generative AI Greece 2030», η ραγδαία εξάπλωση της ΤΝ στο κοντινό μέλλον, φέρνει την ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με καίριες προκλήσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα σε κλάδους όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση, η γεωργία, οι κατασκευές κ.λπ.

Τα δυνητικά οφέλη είναι σημαντικά, με έρευνες να δείχνουν πως η ΤΝ θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως στο Ελληνικό ΑΕΠ.

Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η αυτοματοποίηση χρονοβόρων ή επαναλαμβανόμενων εργασιών, απελευθερώνοντας χρόνο και πόρους για πιο δημιουργικές ή στρατηγικές εργασίες. Η ΤΝ μπορεί, επίσης, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει μια επιχείρηση στους πελάτες της, να βελτιστοποιήσει διαδικασίες παραγωγής, να μειώσει τα κόστη και να κάνει τη λειτουργία τους πιο αποδοτική, ενισχύοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναβαθμίσει, επίσης, τη λειτουργία του κράτους και να συμβάλει στην παραγωγική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ευνοώντας την καινοτομία.

Μαζί με τα οφέλη, όμως, υπάρχουν και οι κίνδυνοι, τους οποίους οφείλουμε να διαχειριστούμε έγκαιρα.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί συχνά δαπάνες, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν. Προϋποθέτει, επίσης, τεχνογνωσία και κατάλληλες δεξιότητες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και εξειδικευμένη γνώση σε σχέση με το σχετικό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Εξίσου σημαντικές προκλήσεις δημιουργούνται στην αγορά εργασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ωστόσο νέες – ίσως ακόμη περισσότερες – σε τομείς που σήμερα δεν υπάρχουν.

Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα ως χώρα, για να αξιοποιήσουμε σωστά τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να καταλήξουμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επένδυση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και η μέριμνα σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, διαφάνειας και προστασίας της ιδιωτικότητας, είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναγνωρίζουμε την τεράστια επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας και τις αλλαγές που επιφέρει. Κατανοούμε επίσης την ανάγκη για ισχυρά προγράμματα επιμόρφωσης και ενίσχυσης κρίσιμων δεξιοτήτων που απαιτεί η νέα πραγματικότητα.

Έχουμε γι’ αυτό σχεδιάσει μια σειρά δράσεων και σεμιναρίων σχετικά με το θέμα, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στόχος είναι να συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία των μελών μας, ώστε να διαχειριστούν τις αλλαγές που θα φέρει η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και κυρίως να αξιοποιήσουν τα οφέλη, για να προωθήσουν την ανάπτυξή τους.

Η τεχνολογική εξέλιξη είναι ένα «τρένο» που δεν γυρίζει πίσω. Για να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει και να περιοριστούν οι κίνδυνοι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το τρένο αυτό θα έχει χώρο για όλους.