tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Να ενισχυθεί η πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Άρθρο Προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (24/7/2023).


Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων της αγοράς να βρίσκει κλειστές τις χρηματοδοτικές κάνουλες.

Αυτό αποτυπώνεται και στην 1η Τετραμηνιαία Έκθεση (για το χρονικό διάστημα από 17/03/2023 έως 17/07/2023) του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ) για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση,7 στις 10 ΜμΕ δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε χρηματοδότηση (στις πολύ μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται ακόμη υψηλότερα σε 84%), στηρίζονται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους κι έχουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για δάνειο ή επιλέγουν άλλους τρόπους που δημιουργούν περαιτέρω υποχρεώσεις σε τρίτους.

Κι αυτό γιατί τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια ή μπορούν να παρέχουν τις ζητούμενες από τις τράπεζες εξασφαλίσεις.

Αυτή όμως η πολιτική καταλήγει στην ελλιπή χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, ακόμα και νέων επιχειρήσεων με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες είναι σύνηθες να μην έχουν αξιόπιστο ιστορικό χρηματοοικονομικών στοιχείων και αδυναμία παροχής εξασφαλίσεων και τελικά, η χρηματοδότηση των λεγόμενων “bankable” επιχειρήσεων, οι οποίες όμως, ούτως ή άλλως, έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (access to finance) προκύπτει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ΜμΕ σύμφωνα με την έρευνα SAFE (Survey on Access to Finance for SMEs), η οποία διενεργείται δύο φορές ετησίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία συμμετέχει συγκεκριμένο δείγμα ΜμΕ από κάθε κράτος – μέλος.

Καταγράφεται, ωστόσο, ταυτόχρονα ελλιπής πληροφόρηση των ΜμΕ γύρω από τις δυνατότητες που παρέχουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα/δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έλλειψη επαρκών γνώσεων των ΜμΕ γύρω από χρηματοοικονομικά θέματα, καθώς και υψηλά επιτόκια δανεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Στην Έκθεση υπογραμμίζεται, ως εκ τούτου, η επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών και λήψης μέτρων για τη στήριξη της μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα πάγια αιτήματα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με σκοπό τη διάσωση και ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων ΜμΕ.

Για να κερδηθεί το στοίχημα της ρευστότητας είναι μονόδρομος η ένταξη μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ αλλά και η αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζουν οι τράπεζες.