tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Όλα τα είχαμε, τα χρωματιστά τιμολόγια μας έλειπαν

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (05/01/2024).


Μία από τις μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που έχει φέρει το 2024 είναι πλέον και ο μηχανισμός υπολογισμού ρεύματος. Ή για να το πούμε πιο απλά, τα χρωματιστά τιμολόγια.

Πρόκειται για μία νέα διαδικασία που αλλάζει όλο τον τρόπο λειτουργίας του καταναλωτή, φέρνοντας τα πάνω κάτω σε μία αγορά που ομολογουμένως έχει προβληματίσει όλη την ελληνική κοινωνία -συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής κοινότητας- εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ξαφνικά λοιπόν το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες του 2023 ήταν η επιλογή του τιμολογίου με το οποίο ο καταναλωτής θα πληρώσει το λογαριασμό για το ρεύμα του. «Πράσινο, κίτρινο, μπλε ή πορτοκαλί; Τι με συμφέρει περισσότερο;», είναι η συνηθέστερη ερώτηση μεταξύ πολιτών το τελευταίο διάστημα ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις χρεώσεις των παρόχων.

Το πρώτο σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται, είναι ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς αυτή αναμένεται να καθορίσει και την επιλογή του χρώματος τιμολογίου. Είναι μία σύνθετη άσκηση στην οποία σίγουρα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι οι πολίτες και ειδικά οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτή η διαδικασία για τους περισσότερους -τουλάχιστον για όσους δεν «κλειδώσουν» μία σταθερή τιμή για όλο τον χρόνο- θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, συγκρίνοντας τιμές αλλά και προσφορές. Και εφόσον κρίνουν ότι απαιτείται αλλαγή παρόχου, να αντέχουν όλη τη γραφειοκρατία που απαιτείται για να αλλάζουν εταιρεία.

Ουσιαστικά το όλο εγχείρημα μοιάζει με το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» από ανθρώπους που ήδη αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, σε μία εποχή που το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει κατά πολύ λόγω των συνεχών αυξήσεων, κυρίως στα τρόφιμα.

Φανταστείτε ένα νοικοκυριό ή μία μικρή επιχείρηση να πρέπει να ενημερώνεται κάθε μήνα για τα νέα δεδομένα και να καλείται να λάβει αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα με τους οικονομικούς προϋπολογισμούς και τις καταναλωτικές δυνατότητες.

Οπότε προστίθεται ένα νέο άγχος για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και μία ανησυχία για τη διακύμανση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα βέβαια άλλαξαν από τότε που δημιουργήθηκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και κυρίως από την στιγμή που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το πρόβλημα επιδεινώθηκε εξαιτίας της απόφασης των Βρυξελλών να απαγορεύουν πλέον στις κυβερνήσεις.

Είναι σίγουρα θεμιτό να υπάρχει ο υγιής ανταγωνισμός στην οποιαδήποτε αγορά, όμως πρέπει να είναι όλα ξεκάθαρα για τον καταναλωτή και κυρίως με τη μικρότερη δυνατή δυσκολία στο θέμα της τελικής επιλογής του. Κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Εκτιμώ ότι το νέο σύστημα θα μπερδέψει πολύ κόσμο ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε εσφαλμένες επιλογές, οι οποίες όμως μπορεί να πληρωθούν ακριβά από τους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται σε όλη την αγορά μία σχεδόν βίαιη «αλλαγή συμπεριφοράς», καθώς μετά την αναζήτηση προσφορών σε αγαθά και είδη με την εφαρμογή των διαφόρων «pass», πλέον ξεκινά μία ανάλογη αναζήτηση για την πιο συμφέρουσα τιμή ρεύματος. Είναι ένα θέμα που οφείλει η κυβέρνηση να το εξετάσει με προσοχή και αν χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στις όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις, ενώ θα πρέπει να προχωρεί σε συνεχείς ελέγχους για να μην υπάρξουν περιπτώσεις κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών.