tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Θετική, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, η παρέμβαση για τις χρεώσεις στις συναλλαγές με POS

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (27/04/2024).


Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε πάρα πολλές φορές θέσει δημοσίως το ζήτημα των πολύ υψηλών προμηθειών των τραπεζών για συναλλαγές μέσω POS, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης και την άσκηση πιέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα για τη μείωση των προμηθειών αυτών.

Είναι πάγια η θέση του Ε.Ε.Α. υπέρ των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που συμβάλουν και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ωστόσο, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να έχουμε στην Ελλάδα από τις υψηλότερες τραπεζικές προμήθειες στην Ευρώπη και να μην γίνεται, μέχρι σήμερα, κάτι από την κυβέρνηση γι΄αυτό.

Πρόσφατα, με αφορμή την υποχρεωτική διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών, είχαμε και πάλι αναδείξει το θέμα των χρεώσεων, μαζί με τα εμπόδια που καταγράφονταν από την πλευρά των τραπεζών στην προμήθεια των τερματικών.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει τη μείωση των προμηθειών κατά 50% για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ, σε συγκεκριμένους κλάδους.

Είναι μία θετική κίνηση, που καθυστέρησε ωστόσο αρκετά, επιβαρύνοντας για μεγάλο διάστημα χιλιάδες επαγγελματίες, κλάδων όπως τα περίπτερα, τα καταστήματα ψιλικών κ.ά., όπου για τις μικρές συναλλαγές όχι απλά δεν υπήρχε κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προέκυπτε και ζημία, κάνοντας έτσι απαγορευτική τη χρήση POS.

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε, η παρέμβαση αυτή έρχεται μετά από αδυναμία συνεννόησης, ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών).

Είναι, επομένως, ξεκάθαρη η στάση των τραπεζών, που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους τιμολογώντας και μάλιστα σε υψηλές τιμές και την παραμικρή ηλεκτρονική συναλλαγή. Δηλαδή ενώ δεν έχουν κανένα κόστος καθώς όλα γίνονται ψηφιακά, χρεώνουν υπερβολικά τις επιχειρήσεις.

Πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα «φρένο» σε αυτήν την πρακτική και οι τράπεζες να καταλάβουν ότι μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών γίνονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις, άρα και οι προμήθειες πρέπει να είναι αντίστοιχες των δυνατοτήτων τους αλλά και των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστές οι  λεπτομέρειες της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης – τους κλάδους που θα αφορά, το ύψος των συναλλαγών κ.ά.- προκειμένου να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται πολιτικές που πραγματικά θα στηρίζουν και δεν θα απομυζούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν θέλουμε να μιλάμε για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.