tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα “ΑΠΟΨΗ”: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη η διάσωση των επιχειρήσουν

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΠΟΨΗ” (30/12/2021).


Πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για την «εποχή των Μνημονίων». Σήμερα μιλάμε για την «εποχή της πανδημίας». Κοινή συνισταμένη των δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων –οι οποίες μάλιστα είναι και διαδοχικές- οι ζημιές που καταγράφηκαν σε οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ειδικά η επέλαση του κορονοϊού όμως αποδεικνύεται καταστροφική, καθώς βρήκε την επιχειρηματικότητα σε εύθραυστη κατάσταση μετά την οικονομική κρίση ενώ έχει και μεγάλη διάρκεια. Ήδη η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρείται δύο χρόνια και για ένα μεγάλο διάστημα αυτών των ετών πάρα πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές μετά από κρατική εντολή. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται μία τεράστια πτώση τζίρου σε κλάδους κομβικούς για την οικονομία, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτός ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει άμεσα. Αντίθετα, σχεδιάζονται νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά την Πρωτοχρονιά, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της μετάλλαξης Όμικρον.

Και όσο δεν επιστρέφει η αγορά σε μία κανονικότητα, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις που αυτή την εποχή βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Από τη μια οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που προκαλούν την αδυναμία επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και κυρίως στην αποπληρωμή των πανδημικών οφειλών και από την άλλη οι τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια που εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ασκούν αφόρητες πιέσεις στο ελληνικό επιχειρείν.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα απέναντι στην πανδημία, όμως όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις αυτά δεν επαρκούν. Και πλέον οι επιχειρήσεις της χώρας χρειάζονται στήριξη για να αντιμετωπίσουν και το κύμα ακρίβειας.

Εμείς ως ΚΕΕΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες «ανάσες» και κυρίως προοπτικές βιωσιμότητας στις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά να αναφέρω την ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους μέσω διαγραφής μέρους των πανδημικών οφειλών, την ενίσχυση της ρευστότητας και την ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό –σήμερα είναι αποκλεισμένο πάνω από το 80% των επιχειρήσεων- την αξιοποίηση μέρους των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη, είναι η διάσωση των επιχειρήσεων. Στόχος όλων μας είναι η νέα χρονιά να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε  ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα οδηγεί σε περισσότερο ανθεκτική, βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη. Και αυτή η προσπάθεια περνά, κατά κύριο λόγο, μέσα από την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Εκτός όμως από την προσφορά των επιχειρήσεων στους οικονομικούς δείκτες, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την σημασία που έχουν για την κοινωνία. Είναι αυτές που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης αλλά και σε δύσκολες στιγμές μπορούν να προσφέρουν σημαντική στήριξη στο κοινωνικό σύνολο. Θα αναφέρω ορισμένα μόνο παραδείγματα. Το καλοκαίρι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ επισκέφθηκα περιοχές της χώρας που είχαν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα. Συγκεκριμένα τα καμένα της Αττικής, την Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που δώσαμε ως Κεντρική ένωση σε πληγείσες επιχειρήσεις, κινητοποιήθηκαν Επιμελητήρια και επιχειρήσεις από διάφορα σημεία της χώρας που επίσης προσέφεραν σημαντική ενίσχυση σε ανθρώπους που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειές και κάποιοι χωρίς σπίτι. Σχηματίστηκε δηλαδή ένα ποτάμι αλληλεγγύης. Αντίστοιχη βοήθεια είχε προσφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αλλά και πάρα πολλές επιχειρήσεις μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τους σεισμούς στην Καρδίτσα. Επίσης ως ΕΕΑ προχωρήσαμε σε δωρεά εξοπλισμού για το ιατρείο και το σχολείο του Καστελόριζου, ενώ πιο παλιά συνδράμαμε με όσες δυνάμεις είχαμε συνανθρώπους μας που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσφέραμε υγειονομικό υλικό σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν αυτό δεν είναι κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων, τι είναι; Είμαστε μέρος της κοινωνίας και όταν παραστεί ανάγκη βρισκόμαστε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται.

Είναι πολύπλευρη λοιπόν η προσφορά και των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων και δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανέναν.

Εφόσον εφαρμοστούν στοχευμένες κινήσεις για να ξεπεραστεί τώρα ο σκόπελος της υγειονομικής κρίσης και των ανατιμήσεων, θεωρώ σίγουρο ότι το ελληνικό επιχειρείν θα πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας. Για αυτό εργαζόμαστε ως ΚΕΕΕ, αυτό επιδιώκει κάθε Επιμελητήριο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το επιτύχουμε.