tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Attica TV για ακρίβεια, πασχαλινές αγορές, δάνεια, χρηματοδότηση ΜμΕ

Για την ακρίβεια, τις πασχαλινές αγορές, τις αυξήσεις στις δόσεις των δανείων αλλά και το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV (12/04/2023).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας, επικαλούμενος και στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ε.Ε. είναι τρίτο από το τέλος. Είμαστε πάνω μόνο από τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον, οι Έλληνες δαπανούν το 50% του εισοδήματός τους για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Αναφέρθηκε ακόμη στο “καλάθι του Πάσχα” και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει το αρνί και το κατσίκι, κάτι που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα συμβεί. “Ο κ. Γεωργιάδης είπε πριν από 2 εβδομάδες ότι δεν θα βάλει στο καλάθι του Πάσχα το αρνί και το κατσίκι γιατί δεν θέλει να κλείσει τα κρεοπωλεία. Τελικά τα έβαλε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θέλει να τα κλείσει;”, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επισήμανε ότι τα αρνιά και τα κατσίκια που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ είναι εισαγόμενα και “δεν μπορεί να διαφημίζει υπουργός τα εισαγόμενα προϊόντα εις βάρος των ελληνικών”. “Η λέξη ποιότητα δεν υπάρχει πουθενά”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. παρατήρησε ακόμη ότι “ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος από τα δύο χρόνια της πανδημίας. Θέλει να ξεσκάσει. Φαίνεται από τη μεγάλη έξοδο. Άρα θα ψωνίσει λιγότερο από τα σούπερ μάρκετ”.

Εκτίμησε ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω και της αύξησης της τιμής των καυσίμων, ενώ τόνισε ότι “όταν το εισόδημα τελειώνει στα τρόφιμα, στον λογαριασμό του ρεύματος και στο νοίκι” δεν περισσεύουν χρήματα για άλλες αγορές, άρα πλήττονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, πρέπει “να φύγουμε από τη λογική των επιδομάτων και να πάμε σε μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα”.

Έθιξε, επίσης, το σοβαρό ζήτημα της μεγάλης αύξησης των δόσεων των δανείων λόγω των 6 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Στάθηκε τέλος στα εμπόδια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρομεσαίων, εξηγώντας ότι από το σύνολο των 830.000 επιχειρήσεων, μόλις 49.500 επιχειρήσεις έλαβαν μία μορφή δανείου την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας ότι μέσω του νέου Προγράμματος που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα έχουν τη δυνατότητα δανειοδότησης, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μικρός είναι και ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. να τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 381 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 12,12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 230 έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,73 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό πάνω από 9 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε 151 μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Δείτε το βίντεο: