- 09/04/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Bluesky: Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Για τις σημαντικές επαφές που είχε πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στη Ρώμη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στο Bluesky και τον Βαγγέλη Γιακουμή, τη Δευτέρα 8/4/2024.
Στη διάρκεια της επίσκεψης στην ιταλική πρωτεύουσα, η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. επισκέφθηκε το Επιμελητήριο της Ρώμης και συναντήθηκε με τον Πρόεδρό του Λορέντζο Ταλιαβάντι, καθώς και τη Συνομοσπονδία CNA, έναν φορέα αντίστοιχο της ΓΣΕΒΕΕ στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, κατά δήλωση και των δύο Ιταλών Προέδρων το 90% των επιχειρήσεων στην Ιταλία είναι μικρές και πολύ μικρές, ενώ σημείωσε ότι η στήριξη της Πολιτείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη.
“Είναι και μία απάντηση στον κ. Χατζηδάκη”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πως «τόσο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον μόνο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνοντας παράλληλα το θέμα των συγχωνεύσεων.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκανε λόγο για επιβεβαίωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του Σχεδίου Πισσαρίδη το οποίο, στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προβλέπει τη δραστική μείωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
“Το ερώτημα είναι, αν συμβεί αυτό, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Υπάρχει σχέδιο; Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί;”, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
Επισήμανε ακόμη, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια των επαφών με τους ιταλικούς φορείς στη Ρώμη, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ιταλία έλαβαν 6,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Ασφαλώς υπάρχουν κι εκεί μεγάλα προβλήματα τόσο με την ακρίβεια όσο και με την στέγη”, πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. έθιξε επίσης τόσο το ζήτημα της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών, όσο και της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τονίζοντας ότι όπως φάνηκε στην πράξη η Πολιτεία ήταν ανέτοιμη, καθώς τα συστήματα δεν μπορούσαν υποστηρίξουν την υλοποίηση, γι΄αυτό και χρειάστηκε να δοθούν παρατάσεις.
Αναφέρθηκε, τέλος στο μείζον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που εκτιμάται σε περίπου 270 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι -μετά από τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων, την πανδημία και την κρίση της ακρίβειας- υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με συσσωρευμένες οφειλές.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, μέσω ρύθμισης οφειλών και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, να σωθεί μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δείτε το βίντεο: