tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Η υποχρέωση επιστροφής των επιστρεπτέων να μετατραπεί σε ενίσχυση των μικρομεσαίων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα ” ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (24/7/2022).


Είναι κοινά αποδεκτό ότι σήμερα η επιχειρηματικότητα βιώνει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων. Τα νοικοκυριά αισθάνονται ασφυκτικές πιέσεις και κόβουν κάθε έξοδο που δεν σχετίζεται με κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος, που το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ βλέπουν με απόγνωση να μειώνεται συνεχώς ο τζίρος τους.
Σε αυτό το κομβικό σημείο για την οικονομία μας και την επιχειρηματικότητα, οι δικαιούχοι των επιστρεπτέων προκαταβολών καλούνται να ξεκινήσουν την καταβολή των ποσών που πρέπει να επιστραφούν. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ακατάλληλο timing για κάτι τέτοιο. Γιατί αυτή τη στιγμή, για πάρα πολλούς, κυρίως μικρομεσαίους, είναι πρακτικά αδύνατον να καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα ποσά είχαν δοθεί ως ενισχύσεις σε μια περίοδο που η αγορά ήταν κλειστή εξαιτίας της πανδημίας και ήταν από τα μέτρα της κυβέρνησης που πραγματικά έπιασαν τόπο, καθώς οι επιστρεπτέες προκαταβολές στήριξαν πραγματικά μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Κανείς, όμως, δεν περίμενε ότι εν μέσω της πανδημίας θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ανατιμήσεις σε κάθε προϊόν και υπηρεσία. Η οικονομία χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και βλέπουμε πάρα πολλές φορές να ισχύουν και άλλα δεδομένα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που άλλαξαν όλα με την ενεργειακή κρίση, θεωρώ επιβεβλημένο να δει και η Πολιτεία διαφορετικά το θέμα της αποπληρωμής του ποσοστού των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να υπάρξει μια αξιολόγηση όσων έλαβαν ενίσχυση μέσω των επιστρεπτέων και για όσους πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξή τους. Να μην απαιτηθεί, δηλαδή, η καταβολή αυτής της υποχρέωσης για τους αδύναμους, ώστε να έχουν ένα υποτυπώδες κεφάλαιο κίνησης για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και να στηρίξουν την επιχείρησή τους. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα. Είναι κάτι που έχει πει εδώ και χιλιάδες χρόνια ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης; «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων». Νομίζω ότι αξίζει να γίνει μια υπέρβαση από την κυβέρνηση, καθώς μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να έχει για πάρα πολλές επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Όπως αξίζει να δούμε και μια αλλαγή πολιτικής και από την καταβολή επιδομάτων να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τις τιμές, είναι λογικό να δούμε άλλες εναλλακτικές.
Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων. Είτε μιλώντας για νοικοκυριά που με το ζόρι καλύπτουν τα έξοδα του μήνα, είτε για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που υπό τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο κλείσιμο.