tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Δράση τώρα κατά της ενεργειακής φτώχειας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (22/09/2022).


Πολύ δύσκολες μέρες, ακραίας ενεργειακής φτώχειας, έρχονται για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εν όψει του δυσκολότερου χειμώνα των τελευταίων 50 ετών, που, όπως παραδέχονται άλλωστε και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, φαίνεται ότι πλησιάζει ολοταχώς.

Η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει μετατραπεί σε οικονομική, προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις σε όλους τους πολίτες – καταναλωτές και ασφυξία στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες καθώς, πιεσμένοι όλοι ήδη από δώδεκα χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, καλούνται να αντιμετωπίσουν το ξέφρενο ράλι τιμών στην ενέργεια, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά δεν έχει προλάβει να συνέλθει από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι, χωρίς μια ουσιαστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες. Ωστόσο η Ε.Ε. καθυστερεί χαρακτηριστικά να λάβει κρίσιμες για την επιβίωσή της αποφάσεις και η Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένη να πιέσει καταλυτικά τους Ευρωπαίους ώστε να βρουν ταχύτατα λύσεις με μέτρα που θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην κοινωνία.

Όμως, επειδή η επόμενη σύνοδος κορυφής αργεί ακόμα (θα πραγματοποιηθεί στις 20 – 21 Οκτωβρίου), ενώ επιπλέον δεν αποκλείεται μια ασυμφωνία των χωρών – μελών που θα σημάνει αναβολή στη λήψη αποφάσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει: Πρώτον, να λάβει όσα μέτρα είναι απαραίτητα για να κρατήσει ζωντανή την ελληνική αγορά. Δεύτερον, να αυξήσει τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα ώστε να μην γίνουν οι Έλληνες, πέρα από ενεργειακά φτωχοί, και θύματα κερδοσκοπίας.

Νέες, ουσιαστικές παρεμβάσεις

Είναι λοιπόν πλέον ξεκάθαρο ότι χρειάζονται, εδώ και τώρα, νέες, πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την τιθάσευση των τιμών στην ενέργεια και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο:
● Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο όχι μόνο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αλλά μελετάται και σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας και Κομισιόν.
● Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν μια σημαντική δυνατότητα ικανοποίησης των ανελαστικών αναγκών τους.
● Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα κατάρρευσης της αγοράς.
● Να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το οποίο θα επιφέρει συνέπειες μη αναστρέψιμες για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της χώρας.
● Να υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία ανακατεύθυνσης πόρων από το ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Όσο γρηγορότερα δράσουμε τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες να αποφύγουμε μια σαρωτική ενεργειακή πτώχευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.