tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”: Οι άμεσες ανάγκες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις

Δήλωση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” (11/06/2023).


Έφτασε η ώρα των εκλογών, η στιγμή δηλαδή που η ετυμηγορία των πολιτών θα καθορίσει το πως και από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε αναμονή του νικητή της εκλογικής αναμέτρησης –μπορεί βέβαια να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά για τον σχηματισμό κυβέρνησης- δεν πρέπει να ξεχνάμε τις άμεσες ανάγκες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να στηριχθεί η κοινωνία και να ανακάμψει το επιχειρείν. Γιατί τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα για την προσπάθεια επίλυσης τους.

Το μεγαλύτερο αυτή την στιγμή είναι η ακρίβεια. Ήδη έχει πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αν δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και στην κοινωνία και στην οικονομία. Μπορεί ο πληθωρισμός το τελευταίο διάστημα να εμφανίζει πτωτικές τάσεις, όμως οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται. Το ψαλιδισμένο εισόδημα των πολιτών δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους και βέβαια δεν περισσεύει ούτε για να στηριχθεί η κατανάλωση, δηλαδή η επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν με το οποίο οφείλει να ασχοληθεί η όποια νέα κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για να βάλει «φρένο» στις ανατιμήσεις και για να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επαναφέρει την πρόταση του για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Μπορεί μέχρι τώρα να συνάντησε τις συνεχείς αρνήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως από την στιγμή που τα μέτρα που ελήφθησαν –όπως τα κάθε είδους “pass”- δεν έλυσαν το πρόβλημα, θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από το νέο κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου προτείνουμε κάτι που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες. Όσο για το αν θα φτάσει η μείωση των έμμεσων φόρων στον καταναλωτή, κάτι για το οποίο αμφέβαλε το οικονομικό επιτελείο, αυτό που εμείς λέμε είναι ότι αποτελεί χρέος της Πολιτείας να προχωρά σε συνεχείς ελέγχους της αγοράς και να πατάσσει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οπότε ναι, η μείωση αυτών των φόρων μπορεί να μειώσει τις τιμές των προϊόντων.

Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι και η προσπάθεια μείωσης του ιδιωτικού χρέους. Η τελευταία ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων αφήνει ακάλυπτους πάρα πολλούς οφειλέτες, ενώ και η αναβίωση των 120 δόσεων δεν φαίνεται να «περπατά» εξαιτίας των προϋποθέσεων που υπάρχουν. Εμείς λοιπόν λέμε ότι χρειάζεται μία νέα «καθαρή» ρύθμιση πολλών δόσεων για το σύνολο των οφειλών και με επιτόκιο που δεν θα είναι απαγορευτικό. Τα χρέη αποτελούν έναν μόνιμο βραχνά για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και αν δεν σταλεί το μήνυμα για τη δυνατότητα εξόφλησης τους, η αγορά δεν μπορεί να επανακάμψει.

Αυτό που επίσης ζητά επισταμένως το επιχειρείν, ειδικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είναι ενίσχυση της ρευστότητας. Με το 85% των επιχειρήσεων να παραμένει αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό, καμία οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο οι κοινοτικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι ουσιαστικά στηρίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και ότι οι μικρομεσαίες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Η Πολιτεία έχει ξεχάσει ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είναι καιρός λοιπόν να το θυμηθεί και να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, άκρως αναγκαία για τη βιωσιμότητα τους και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους. Αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς και η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να αδιαφορήσει γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες για το μέλλον των μικρομεσαίων θα είναι καταστροφικές. Και εννοείται ότι θα επηρεάσουν και άλλους τομείς, όπως την απασχόληση αλλά και την πορεία των δημοσίων εσόδων.

Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα βάρη που έχουν φέρει οι αυξήσεις των επιτοκίων και η συρρίκνωση των εισοδημάτων. Πρόκειται για ένα ζήτημα με τεράστια σημασία για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των πλειστηριασμών προς όφελος κάποιων funds.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι να εκπονηθεί ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον των επιχειρήσεων και της χώρας. Η νέα ψηφιακή εποχή, με τα τόσα τεχνολογικά εργαλεία, απαιτεί την ταχύτερη δυνατή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Δεν αρκεί απλώς να λέμε ότι στηρίζουμε την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε όλο το εύρος των αλλαγών που συντελούνται. Και για αυτό χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλάνο αλλά και ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν χρέος να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και όχι μόνο την ικανοποίηση κάποιων μικροκομματικών επιδιώξεων. Επιβάλλεται πλέον η αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας όλων και η ειλικρινής προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.