tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Ρεκλείτης: Τέλος δεν έχουν τα μέτρα!

Όλες οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με «παράλληλο πρόγραμμα» είναι γράμμα νεκρό

Βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Μια κρίση που βαθαίνει διαρκώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Το νοιώθουμε όχι μόνο από τους πρόσφυγες που έρχονται εδώ αλλά και από την ανάλγητη συμπεριφορά ευρωπαϊκών χωρών απέναντι τους. Η φτώχεια, η πείνα, οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί, οι πρόσφυγες, η καταστροφή χωρών, η αναζωπύρωση εθνικιστικών φαινομένων, είναι η άλλη πλευρά της κρίσης. Ο κόσμος ολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς που θυμίζουν εποχές μεσοπολέμου.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι δανειστές απαιτούν η χώρα μας να συμμορφώνεται σε ένα μοντέλο φαύλου κύκλου αναπαραγωγής της κρίσης. Δεν διαβλέπουν ότι αυτή η τακτική βυθίζει πιο βαθιά τη χώρα στην κρίση.

 

Το δράμα είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονται αυτό το μοντέλο. Η δε έκπληξη, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, από σκληρή αντιμνημονιακή μετατρέπεται σταδιακά σε βασιλικότερη του βασιλέως και επιβάλει μέτρα που δεν τολμούσε καμία προηγούμενη κυβέρνηση, όποιο ιδεολογικό πρόσημο και αν είχε. Το τρίτο μνημόνιο και το… «τριάμισι  μνημόνιο», αν μπορούσαμε να πούμε έτσι τα νέα μέτρα που σαρώνουν την οικονομία και την κοινωνία, είναι οι χειρότεροι μάρτυρες για την πολιτική της.

 

Η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι καθόλου καλή και αυτό το δείχνουν τα στοιχεία.

Το χρέος παραμένει ανεξόφλητο, στο υπέρογκο ύψος των 330 δισεκατομμυρίων ή περί το 180% του Α.Ε.Π.

Το ιδιωτικό χρέος φτάνει να κυμαίνεται στο 100% του Α.Ε.Π. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν δάνεια, φόρους, κάρτες, φάρμακα.

Τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων έφτασαν στα 100 δισεκ. ευρώ!

Το κράτος χρωστάει στους πολίτες πάνω από 80 δισεκ.

 

Σε κοινωνικό επίπεδο και σε απόλυτους αριθμούς, 3.885.000 άνθρωποι στερούνται βασικών υλικών αγαθών.

Το 42,7% του πληθυσμού ζει με εισόδημα χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας.

Το 39,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ κάνει «εκπτώσεις» ακόμη και στη διατροφή.

 

Όλες οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με «παράλληλο πρόγραμμα» είναι γράμμα νεκρό.

 

Διατηρήθηκαν όλα τα επαχθή μέτρα, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου για τους μικρομεσαίους και ο φόρος εισοδήματος 26% για ατομικές επιχειρήσεις από το πρώτο ευρώ και 29% για ΟΕ, ΕΕ.

 

Βάζουν νέους φόρους και βάρη στις εργαζόμενες τάξεις. Τώρα  καλούμαστε να καταβάλουμε πάνω από το 50% του εισοδήματός μας, για ασφάλιση και φορολογία.

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε:

  • Προκαταβολή φόρου εισοδήματος 100%.

  • Τέλος επιτηδεύματος και τέλος αλληλεγγύης.

  • 20% ασφαλιστικές εισφορές.

  • 7% εισφορές επικουρικού ταμείου, όσοι έχουν.

  • 6,95% εισφορά υγείας.

 

Αλλά για την ασφάλιση θα πληρώσουμε επιπλέον, αφού συνεχώς αυξάνουν τα εμφανή και αφανή κόστη συμμετοχής σε φάρμακα και περίθαλψη. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε., σε ιδιωτική συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση, μέχρι την Κυριακή 22/5/2016, φέρνει:

 

  • Την φοροληστεία των καταναλωτών με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και την κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στην δεύτερη ομάδα νήσων.

  • Την αύξηση του φόρου σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Την αύξηση του φόρου σε ποτά, τσιγάρα και καπνικά προϊόντα

  • Το πούλημα των «κόκκινων δανείων» στα διεθνή «κοράκια» του χρήματος και την αναμενόμενη επιτάχυνση των μαζικών κατασχέσεων.

  • Τον "αυτόματο κόφτη" μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, χωρίς πλέον να τα περνούν από τη Βουλή!

  • Την αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%

  • Τον φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • Το  τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης. 

  • Το  τέλος των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας.

  • Τον Φόρο κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου

  • Τον φόρο κατανάλωσης στον καφέ.

 

Οι συντάξεις που θεωρούνται «υψηλές», μπαίνουν σε νέο κύκλο μειώσεων. Οι επικουρικές σχεδόν καταργούνται ή μετατρέπονται σε επίδομα φτώχειας.

 

Η ανεργία ξεπερνάει το 24%, χωρίς να μετράμε τους αδήλωτους ανέργους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

 

Τα μέτρα που λαμβάνονται, δήθεν, για να ξεχρεώσουμε και για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία, οδηγούν πάντα στο αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι η φορολογία των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων αυξήθηκε στα χρόνια της κρίσης 339% και των ψηλών εισοδηματικών στρωμάτων 9%, όπως έδειξε το πόρισμα ΟΟΣΑ – Γιαννίτση!

 

Μέσα σε αυτή την κρίση φαντάζει αστειότητα η ανακοίνωση από τη ΓΓΔΕ ότι επιβλήθηκαν το 2014 και 2015, 700 εκ. ευρώ, συνολικά πρόστιμα σε φοροφυγάδες από τις λίστες! Επιβλήθηκαν, δεν εισπράχθηκαν!

 

Στο μεταξύ οι νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιθέσεις στο εισόδημα οδηγούν μαθηματικά σε νέα φοροδιαφυγή, επιβίωσης πλέον, όσων αδυνατούν να ζήσουν με όσα απομένουν. Ύστερα η κυβέρνηση θα παρουσιάζεται με «ηθικό πλεονέκτημα» ως διώκτης της φοροδιαφυγής, πάλι προς τα γνωστά υποζύγια που σηκώνουν πάντα τους φόρους. Οι λίστες μπορούν να «λικνίζονται»  σε αργούς ρυθμούς ελέγχου από μια κυβέρνηση που υποτίθεται είναι απηνής διώκτης των μεγαλοφοροφυγάδων!

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, όψιμος μαθητής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εκστασιάζεται με τις «μεγάλες επενδύσεις» και αφήνει τον τεράστιο πλούτο, σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα παραγωγής που διαθέτουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο περιθώριο και στον φορολογικό και ασφαλιστικό διωγμό.

 

Λυπούμαστε που ποτέ δεν άκουσε τη φωνή των Επιμελητηρίων που απηχούν την ψυχή της ελληνικής επιχείρησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη ανασύνταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επαναφορά τους στο δρόμο της ανάπτυξης. Άλλωστε δεν έχουμε και άλλη επιλογή.

 

Γιάννης Ρεκλείτης

Γ.Γ του  ΕΕΑ