tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τα «κόκκινα δάνεια» είναι πρόβλημα πολιτικό!

σχεδόν ένας στους δύο μικρομεσαίους αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του δανείου

Σε πορεία εκτίναξης προς τα άνω, βρίσκονται τα επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Στο 1ο τρίμηνο του 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε συνολικά (υπόλοιπα) δάνεια για επιχειρήσεις ύψους 116 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 42 δισ., ποσοστό 36%, δεν εξυπηρετούνται. Οι μικρομεσαίες έλαβαν δάνεια 23 δισ. από τα οποία τα 10,8 δισ., ποσοστό 47%, δεν εξυπηρετούνται! Δηλαδή, σχεδόν ένας στους δύο μικρομεσαίους αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του δανείου, παρότι τα δάνεια αυτά έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή δεσμεύουν με κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη.

 

Τα παραπάνω στοιχεία εκτέθηκαν στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Online», στις 29 Ιουλίου.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αφού εξήγησε κάτω από ποιες συνθήκες ελήφθησαν τα δάνεια και ότι η κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα για τα περισσότερα από αυτά, κατέληξε ότι η συνέπεια ήταν να γίνεται αδύνατη η εξυπηρέτησή τους σήμερα.

Όπως τόνισε, η γενίκευση του προβλήματος δείχνει ότι το πρόβλημα των δανείων είναι πολιτικό. Φαίνεται οικονομικό αλλά είναι πολιτικό! Εξήγησε ότι οι τράπεζες έλαβαν ήδη 50 δις. ευρώ για  να λειτουργήσουν και ίσως χρειαστούν και άλλα. Άρα όλοι όσοι επένδυσαν και οι τράπεζες ακόμη, θα πρέπει να σχεδιαστεί πως θα λειτουργήσουν. Θα πρέπει να χωριστούν τα δάνεια σε αυτά που μπορούν να εξυπηρετούν και σε αυτά που δεν μπορούν. Όσα μπορούν να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να αποπληρωθούν με πολλές μακροχρόνιες δόσεις, με παράλληλη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να αποκτήσουν ρευστότητα και να γίνουν ικανές να αποπληρώσουν τα δάνεια. Η αγορά σήμερα έχει «στεγνώσει». Ακόμη και το ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί σε αυτό.

Είναι πολιτική θέση, η άποψη για την αγορά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα σχέδιο αφανισμού των μικρομεσαίων, ώστε να μονοπωληθεί η αγορά.

Οι θέσεις του ΕΕΑ για τη λύση του προβλήματος συνοψίζονται στο τρίπτυχο:

  1. Ρευστότητα
  2. Αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος
  3. Ανάπτυξη

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση έτσι.

Στην εκπομπή, συζητήθηκε και η «δεύτερη ευκαιρία», με εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να επιχειρήσουν ξανά και να ανορθωθούν, όπως γίνεται σε όλη την ΕΕ.

 

 

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας