tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”.


Διανύουμε πλέον τον τρίτο μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την ανθρωπιστική κρίση να κλιμακώνεται και τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις να γίνονται όλο και πιο αισθητές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι προοπτικές ανάπτυξης τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας και φορείς όπως το ΙΟΒΕ προβλέπουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Οι πιέσεις που δέχεται η πραγματική οικονομία είναι ήδη ασφυκτικές, με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά να συντρίβουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, να μειώνουν τους τζίρους στην αγορά και να επιβαρύνουν όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Ακόμη και την εορταστική περίοδο του Πάσχα η κατανάλωση περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τα χρήματα των νοικοκυριών διοχετεύθηκαν κυρίως στην κάλυψη λογαριασμών και ειδών πρώτης ανάγκης. Ένα μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε κίνδυνο, με τα έσοδα να περιορίζονται, το κόστος λειτουργίας να εκτοξεύεται, με παλιές και νέες υποχρεώσεις να συσσωρεύονται.
Ελπίδα όλων είναι να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της κρίσης, ώστε να αρχίσει η πορεία επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε μπροστά μας πολλούς ακόμη δύσκολους μήνες, με την ενέργεια να γίνεται ακόμη ακριβότερη και τον πληθωρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οικονομικό σοκ από την άνοδο στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2024.
Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν σοβαρές παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Είναι αυτονόητη η ανάγκη για γενναίες αποφάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Θα πρέπει παράλληλα η κυβέρνηση να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης ενάντια στην ακρίβεια, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα καθώς και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας σε 120 από 72. Είναι, τέλος, σημαντικό να επανασχεδιαστούν οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμβάλουν στη διαχείριση της νέας πραγματικότητας και των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία και στην οικονομία. Για να υπάρξει επανεκκίνηση και ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις που τη στηρίζουν θα καταφέρουν να επιβιώσουν απέναντι σε μία ακόμη κρίση.