tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η Κυβέρνηση λέει “όχι”, η Κομισιόν “ναι” στην υποχρεωτική εγγραφή

Αντίθετη με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια

  21 Φεβρουαρίου 2013
Δελτίο Τύπου
                                                                             

 “Αντίθετη με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια”.

  Με έωλα επιχειρήματα, τα οποία δεν συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο, επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, για την απόφασή του να καταργήσει την υποχρεωτικότητα της εγγραφής στα Επιμελητήρια από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015.

  Η απάντηση του κυρίου Αθανάσιου Σκορδά στην Βουλή, στις 12 Φεβρουαρίου 2013, στην ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, στην οποία ο κύριος Υφυπουργός υποστηρίζει πως η έκφραση «υποχρεωτικότητα» δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό παράγωγο δίκαιο, καθόσον περιορίζεται η ελευθερία του επιχειρηματία», παραβλέπει σκόπιμα ή μη αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων και Δικαστηρίων που κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

  Συγκεκριμένα, απαντώντας στην αναφορά με αριθμό 0168/2012 έλληνα πολίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η υποχρεωτική συμμετοχή στα εμπορικά επιμελητήρια στην Ελλάδα και η καταβολή εισφοράς αποτελούν περιορισμό στην ελευθερία εγκατάστασης στην Ελλάδα»

  Η Επιτροπή Αναφορών της Κομισιόν, στις 30 Αυγούστου 2012, επικαλούμενη αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σημειώνει πως «οι νόμοι των κρατών μελών που προβλέπουν την υποχρεωτική εγγραφή στον επαγγελματικό σύλλογο δεν είναι, ως τέτοιοι, ασύμβατοι με το δίκαιο της ΕΕ».

  Το συμπέρασμά της είναι μάλιστα καταλυτικό : «Θα πρέπει να υπενθυμιστεί επίσης ότι η εισφορά είναι κανονικά το αντιστάθμισμα για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα εμπορικά επιμελητήρια στην εμπορική ζωή και στις σχέσεις μεταξύ οικονομικών φορέων και της κυβέρνησης, καθώς και για τις υπηρεσίες που παρέχουν στα μέλη τους: τα εμπορικά επιμελητήρια τηρούν το μητρώο των επαγγελματιών, προάγουν τα συμφέροντα των μελών τους έναντι του Κράτους, τα αντιπροσωπεύουν όταν προωθούνται ή συζητούνται νομοθετικές ή άλλες προτάσεις, και παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, σημαντική ενημέρωση και νομικές συμβουλές στα μέλη τους.»

Είναι προφανές πως το Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε αμηχανία και ένδεια επιχειρημάτων μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η απόφασή του να εκθεμελιώσει τον Επιμελητηριακό Θεσμό, αποστερώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη δυναμική και έγκυρή εκπροσώπηση, και τις συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες και παροχές που λαμβάνουν από τα Επιμελητήρια.

  Μόλις πρόσφατα, στις 13 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κύριος Φώτης Κουβέλης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο να αρθεί, να καταργηθεί η νομοθεσία η οποία κατήργησε με την σειρά της την υποχρεωτικότητα συμμετοχής της μικρομεσαίας επιχείρησης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και στα Επιμελητήρια συνολικότερα. Άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις μεγάλες χώρες, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στα εκεί υπάρχοντα Επιμελητήρια. Θεωρώ ότι η ρύθμιση που έγινε, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ούτε αναφέρεται σε κάποιους περιορισμούς οι οποίοι έπρεπε να αρθούν.

Θα πρέπει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει το δικό της «αλάθητο». Ας ακούσει, εκτός από τον κύριο Κουβέλη, τους βουλευτές Γιάννη Μιχελάκη από τη Νέα Δημοκρατία και Κατερίνα Μπατζελή από το ΠΑΣΟΚ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και – κυρίως – τη φωνή της λογικής.