tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με μεγάλη συμμετοχή η κοινή εκδήλωση Ε.Ε.Α. και 5 φορέων, με θέμα « Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;»

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα « Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ, ενώ μόλις σε τρεις μήνες, το τρίτο τρίμηνο του 2022, τα χρέη αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ. “Όταν γνωρίζεις ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και αυξάνεις τις εισφορές δημιουργείς ένα νέο αδιέξοδο…μετά από 13 χρόνια σε κρίση”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

Όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών η Κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των θεσμικών φορέων των επαγγελματιών και επιστημόνων, προχώρησε σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 10%.

Η αύξηση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις.

Μια αύξηση, που δεν υπακούει σε καμμιά λογική, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%, οι συντάξεις δεν έχουν αυξηθεί, οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους. Το μόνο που θα καταφέρει η αύξηση αυτή είναι να δημιουργήσει νέα χρέη, νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη. Ο αγώνας είναι διαρκής μέχρι την τελική δικαίωση.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι : Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Προϊστάμενος του Τμήματος μη Μισθωτών της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης και Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ), Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ), Νικόλαος Δέδες, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και Μαρία Μπρουζούκη, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου και Τόνια Αντωνίου και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.

Το Ε.Ε.Α. προσκάλεσε στην εκδήλωση τους εκπροσώπους των Κλάδων και των Εμπορικών Συλλόγων να παρευρεθούν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, απόδειξη ότι τα μέλη του Ε.Ε.Α. αποτελούν ένα από τα πλέον ενεργά κομμάτια της κοινωνίας σήμερα και είναι μπροστά στην προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Παρευρέθηκαν οι:

Εκπροσώπηση ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΥΣΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΣΟΥΒΛΑΚΙΩΝ
ΛΙΟΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σωματείο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής
ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ-ΒΙΛΤΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής (ΣΠΑΤΕ)
ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ ΔΩΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ (ΣΙΓΑ)
ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Εμπορικός Επιχειρηματικός Σύλλογος Ζωγράφου
ΚΥΡΑΤΣΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΛΑΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΒΒΖΕ)
ΛΑΔΑ ΜΑΙΡΗ Πανελλήνιας Ένωσης Αναγνωρισμένων Σχολών Χορού (ΠΕΑΣΧΟ)
ΜΑΛΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Πανελλήνια Ομοσπονδία Περιπτερούχων
ΜΑΤΕΜΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Νομού Αττικής ο “Ερμής”
ΚΑΠΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Νομού Αττικής ο “Ερμής”
ΦΙΚΙΩΡΗΣ ΑΓΙΣ Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων
ΠΟΥΛΗΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΠΑΠ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.
ΤΙΚΕΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΝΩΣΗ ΛΙΑΝΟΠ/ΤΩΝ ΚΑΤ/ΡΧΩΝ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ “ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ”
ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Σωματείο Ιδιόκτητων Γραφείων Τελετών Αθηνών και Προαστίων (ΣΙΓΤΑ)
ΒΕΝΕΤΗ ΦΑΝΗ Ένωσης, Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου και λοιπών δήμων και Κοινοτήτων Αττικής
ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Κλαδική Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας (ΚΟΚΚΚΕ)
ΤΑΤΟΥΛΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ Σωματείο Σχολικών Κυλικείων Ν. Αττικής
ΤΟΖΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΏΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΠΡΑΚΤΌΡΩΝ ΕΛΛΆΔΟΣ ΕΣΑΠΕ
ΤΣΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας
ΚΑΤΑΚΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ)
ΜΑΝΔΡΟΣ ΗΛΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ