tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Γρέντζελος στο valuenews.gr: Ναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όχι με οριζόντια μέτρα

Ναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής όχι όμως με οριζόντια και άδικα μέτρα για τους ελευθέρους επαγγελματίες, είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Γρέντζελος.

Ο κ. Γρέντζελος υποστήριξε ακόμη ότι όταν η Κυβέρνηση φορολογεί τον  Έλληνα πολίτη θα πρέπει να το κάνει με βάση το πραγματικό του εισόδημα. Τόνισε ακόμη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην χρηματοδότηση τους μέσω των Τραπεζών για να μην χρειαστεί να βάλουν λουκέτο.

Ειδικότερα:

Είμαστε υπέρ πάταξης της φοροδιαφυγής όχι όμως με οριζόντια μέτρα

«Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πήρε το μήνυμα. Το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές αδικίες. Όλοι είμαστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται με οριζόντια μέτρα.

Από ότι είδαμε έχουν γίνει λίγο πιο διαλλακτικοί και ακούμε ότι δεν θα βάλουν τις προσαυξήσεις. Δηλαδή κάποιος που έχει μια επιχείρηση, μετά τα 3 χρόνια, την δεύτερη 3ετια έχει 3%, για την τρίτη 3ετια 20% και για την τέταρτη 3ετια 30%. Αυτό ακούγεται ότι θα το πάρουν πίσω. Όπως και εάν κάποιος μπορεί να αποδείξει ότι έχει λιγότερες εισπράξει μπορεί να το κάνει γιατί μέχρι τώρα μπορούσε μόνο κάποιος εάν ήταν φυλακισμένος, ήταν στο νοσοκομείο ή κάποια κυρία ήταν έγκυος, τότε μόνον μπορούσε να το αποδείξει.

Υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι, όπως οι ασφαλιστές που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα, τα πρακτορεία ΠΡΟ ΠΟ δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα. Δηλαδή εάν ένας ασφαλιστής βγάζει 5.000 ευρώ – 6.000 ευρώ και μπορεί να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή να είναι μέτοχος σε κάποια άλλη εταιρεία και μπορεί να έχει κάποια εισοδήματα, αυτόν τι θα τον κάνουμε; Θα τον κλείσουμε; ή θα τον φορολογήσουμε για 10.000 – 15.000 ευρώ; Θεωρούμε ότι είναι λάθος!»

«Θα πρέπει να υπάρξουν πάρα πολλές αλλαγές, διότι κάθε κλάδος είναι διαφορετικός. Ας πούμε τα κυλικεία, δουλεύουν 165 με 170 ημέρες το χρόνο, πως θα τους φορολογήσεις; Για 12μηνο; Εποχιακές επιχειρήσεις, μπορεί να δουλεύουν για τέσσερις έξι μήνες, τι θα κάνεις; Και υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή μπορεί να δουλεύει ο σύζυγος ή η σύζυγος και να έχει μια επιχείρηση που συμπληρώνει το εισόδημα με 5.000 – 6.000 ευρώ, βγάζοντας το χρόνο. Εκεί τι κάνουμε; Τους φορολογούμε για 15.000 ευρώ; Θεωρώ ότι είναι λάθος, όπως και όταν η Κυβέρνηση δίνει επιδόματα, υπολογίζει το οικογενειακό εισόδημα, έτσι και όταν φορολογεί θα πρέπει να προϋπολογίζει το πραγματικό εισόδημα».

Η απόδειξη πρέπει να έχει αξία – Να φορολογείται το πραγματικό εισόδημα

«Δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να μπαίνει στο δίλημμα. Η απόδειξη θα πρέπει να έχει αξία, δηλαδή θα πρέπει να φορολογούμε έσοδα – έξοδα και να φορολογείται για το πραγματικό εισόδημά του. Ο καταναλωτής όταν μπαίνει στο δίλημμα από έναν επαγγελματία εάν θα πληρώσει 50 ή 30 ευρώ χωρίς απόδειξη, εάν η απόδειξη δεν έχει κάποια αξία προτιμάει να φοροδιαφύγει. Και ο καταναλωτής αλλά ενδεχομένως και ο επαγγελματίας. Εκεί θα πρέπει να δώσουμε αξία στην απόδειξη έτσι ώστε να μετράει σωστά στα έξοδα, να φεύγει από το σύνολο και να υπάρχει κάποια αξία».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις των Τραπεζών

«Στην υγειονομική κρίση στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση και τους υπαλλήλους τους ανέλαβε η Κυβέρνηση και οι επιστρεπτέες προκαταβολές υπήρχαν.

Όμως το κύριο θέμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η χρηματοδότηση. Περίπου το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να μπει σε τράπεζα και να πάρει χρηματοδοτήσεις. Από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο το 3,7% μπορεί να μπει. Στις 800.000 περίπου επιχειρήσεις και στο ΕΣΠΑ μπαίνει μόνο το 6,5%.

Θα πρέπει να απαλειφθούν κάποιες «κόφτες» έτσι ώστε να μπορούν να μπουν περισσότερες επιχειρήσεις».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή: valuenews.gr