Ν. Κογιουμτσής στο Bluesky για αγορά και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας εν όψει ΔΕΘ

Για την εικόνα που επικρατεί στην αγορά αλλά και τα μέτρα που αναμένει η επιχειρηματική κοινότητα από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αντιπαραθέσεις» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα στον τηλεοπτικό σταθμό Bluesky.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών -του οποίου είναι επίσης Αντιπρόεδρος- για την θερινή εκπτωτική περίοδο, ο κ. Κογιουμτσής σημείωσε ότι τα αποτελέσματα εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί 1 στους 3 δήλωσε καλύτερο τζίρο το 2021 από το 2020. Όμως, οι πωλήσεις του 2021 σε σύγκριση με το 2019 είναι αποκαρδιωτικές και αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι η επαναφορά στην κανονικότητα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, γιατί 8 στους 10 δήλωσαν χειρότερα αποτελέσματα.

Ο κ. Κογιουμτσής υπογράμμισε, πάντως, πως η πορεία της αγοράς και της οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας. Προειδοποίησε, δε, πως ένα ενδεχόμενο νέο lockdown θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα για την επιχειρηματικότητα, και έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού με σκοπό, πρώτιστα, την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας.

Εν όψει της ΔΕΘ, όπου αναμένονται οι ανακοινώσεις μέτρων από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κογιουμτσής έθεσε επί τάπητος τα αιτήματα της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας για μείωση των φορολογικών συντελεστών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, συνέχιση του μέτρου του μειωμένου μισθώματος, αύξηση του μη επιστρεπτέου ποσοστού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παράταση της αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ επανέλαβε την ανάγκη διαγραφή ενός μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία και ένταξη του υπολοίπου σε μία γενναία ρύθμιση 120 δόσεων.

Δείτε το βίντεο: