Ν. Κογιουμτσής στο Kontra: Στο «κόκκινο» 7 στις 10 επιχειρήσεις

Για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, έλλειψης ρευστότητας αλλά και κινήτρων για επενδύσεις, μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Κογιουμτσής στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα φορολογικά βάρη ο κ. Κογιουμτσής επισήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2019 η φορολογία είναι αυξημένη κατά 930 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα συνολικά 51,5 δισ. ευρώ του 2018, εκ των οποίων περίπου 30 δισ. αφορούσαν έμμεσους φόρους.  «Η συνολική επιβάρυνση αυτή τη στιγμή από έμμεσους – άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στις επιχειρήσεις ξεκινά από 52% και φτάνει έως 72%», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις οδηγούνται είτε στη φοροδιαφυγή, που είναι καταδικαστέα, είτε στην επιχειρηματική μετανάστευση.

Με τις κατασχέσεις να αγγίζουν τις 1.000 καθημερινά, ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε εκ νέου την άμεση ανάγκη θεσμοθέτησης του ακατάσχετου λογαριασμού, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια στη ΔΕΘ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν, πληρώνοντας προμηθευτές, ενοίκια και εργαζόμενους.

Εστίασε ακόμη στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας, τονίζοντας ότι οι «κάνουλες» των τραπεζών παραμένουν κλειστές και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ – Αναπτυξιακός) χαρακτηρίζονται από μεγάλες καθυστερήσεις.

«7 στις 10 επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο», υπογράμμισε ο κ. Κογιουμτσής, με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια να ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, ανέφερε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό ωστόσο υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δεν μπορούν να κλείσουν λόγω χρεών και αναμένουν τις 120 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά επανέλαβε τη θέση υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων στους κοινωνικούς εταίρους.

Καταλήγοντας ο Β΄Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε ότι χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης και συναίνεσης επί ενός οδικού χάρτη ανάπτυξης που θα βγάλει τη  χώρα από την κρίση.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: