Ν. Κογιουμτσής στη Βουλή για το ν/σ μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

Ποιες θέσεις εξέφρασε ο Β' Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ και Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ, ως εκπρόσωπος της οποίας και τοποθετήθηκε.

Τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επί του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών παρουσίασε ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ και Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ κ. Νίκος Κογιουμτσής σε ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018.
Ο κ. Κογιουμτσής εξέφρασε καταρχήν την εν μέρει ικανοποίηση της ΕΣΕΕ «από τον εξορθολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και τις επικείμενες ελαφρύνσεις στη διάρκεια του 2019».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι παρότι «η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτιμάται ως θετική δεν λύνει το γενικότερο πρόβλημα της ελλιπούς ανταποδοτικότητας και σε αρκετές περιπτώσεις του υπέρμετρου ύψους των ασφαλιστικών εισφορών ούτε επιλύει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας δέσμης μέτρων που πρέπει να υλοποιηθεί για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, ιδίως κατά την περίοδο της κρίσης», σημειώνοντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί  από την ΕΣΕΕ με στόχο τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Αναφερόμενος ειδικά στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει πως από 1/1/2019 το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς επί του μηνιαίου εισοδήματος μειώνεται στο 13,33% για τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών.
Στάθηκε ακόμη στην κατάργηση από το 2019 της έκπτωσης 15%, γεγονός που απομειώνει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική ελάφρυνση.
«Η παραπάνω επισήμανση, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του ισχύοντος πλαισίου καθορισμού του κατώτατου μισθού θα αναπροσαρμόσει ανοδικά το ύψος της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς μη μισθωτών επαγγελματιών. Η παραπάνω εξέλιξη, αναλόγως και του τελικού ποσοστού της αύξησης θα περιορίσει τα οφέλη από τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ σύνταξης από το 20% στο 13,33%», πρόσθεσε ο κ. Κογιουμτσής.
Ζήτησε, τέλος, «να υπάρξει μεγαλύτερη εξειδίκευση και αποσαφήνιση αναφορικά με το τι θα ισχύσει για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν όσοι αμείβονται με μπλοκάκια και το τι μέλλει γενέσθαι για εκείνους που εκδίδουν τίτλους κτήσης (αποδείξεις δαπάνης)», τονίζοντας ότι «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει επακριβώς τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αίροντας το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα».