tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Χρειάζονται κι άλλα μέτρα, διαρθρωτικά και αποτελεσματικά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα ” ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (01/10/2023).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα επιβίωσης. Ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι τρομακτικός, ενώ καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, τα συσσωρευμένα χρέη, η έλλειψη ρευστότητας και το κλειστό τραπεζικό σύστημα.
Αναμέναμε ότι στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπήρχε κάποιο θετικό μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99% σχεδόν της επιχειρηματικότητας της χώρας. Το βάρος –και ορθά– των όποιων μέτρων ανακοινώθηκαν δόθηκε στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στη Θεσσαλία και στον Έβρο, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη και χρειάζεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι συνάνθρωποί μας.
Την ίδια, όμως, στιγμή η αγορά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα και ανέμεναν εναγωνίως κάποια μέτρα που θα έδιναν ανάσες στην πορεία επιβίωσής τους. Όπως μια συνολική ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών σε περισσότερες δόσεις, ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, διευκόλυνση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αρκετά χρόνια ως συνδικαλιστικός και επιμελητηριακός χώρος στηρίζαμε και στηρίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, τις όποιες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί γνωρίζουμε ότι η ενίσχυση του εισοδήματος θα ενισχύσει και την κατανάλωση. Θα έπρεπε, όμως, ταυτόχρονα να υπάρξει και ελάφρυνση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου. Ενώ, επίσης, η κυβέρνηση παραδέχεται το σοβαρό ζήτημα του αποκλεισμού του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, δεν ακούσαμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, έχουν χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καταπονημένες από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με κριτήρια της αγοράς, μέσα από άλλον χρηματοδοτικό φορέα και όχι μόνο από τις τράπεζες. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις στην καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
Το ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο, αντιγραφειοκρατικό και πιο αποτελεσματικό. Δυστυχώς, μόλις το 6,5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατορθώνει να τελειώσει κάποιου είδους επένδυση μέσω ΕΣΠΑ. Η Πολιτεία, ακόμη, θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες για μείωση των προμηθειών σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα στο e-banking και άλλα, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λόγω δε της έντονης ενεργειακής κρίσης, πρέπει να δοθούν γενναία κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση και η μείωση του κόστους παραγωγής.
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, καθώς συρρικνώνει κατά πολύ το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Πολιτεία και δοκιμάστηκαν στο παρελθόν δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Εδώ και έναν χρόνο, προτείνουμε επανειλημμένα τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης που δοκιμάστηκε μεσομακροπρόθεσμα έφερε αποτέλεσμα. Αρκεί, παράλληλα, να υπάρχει αποτελεσματικός και ενδελεχής έλεγχος της αγοράς για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην κατεύθυνση της μείωσης του παρεμπορίου, του παράνομου εμπορίου και του λαθρεμπορίου, γιατί οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Θετικό βήμα η επενδυτική βαθμίδα αλλά από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα, διαρθρωτικά και αποτελεσματικά, που θα μπορέσουν να δώσουν όλα μαζί ώθηση στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.