tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν επιλύει επ’ ουδενί τα συσσωρευμένα προβλήματα της αγοράς και της επιχειρηματικότητας

Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή, Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (9/10/2022).

Πολλή «σκόνη» σηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες για την πιθανή μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπο επιβίωσης. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν ζωντανές και να διατηρήσουν κατά το δυνατόν τις θέσεις απασχόλησης. Το κόστος της ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο δυσβάστακτο. Σε πολλές περιπτώσεις, ισοδυναμεί με ένα ακόμη ενοίκιο, βαρύνοντας τον έμπορο και τον επιχειρηματία σε εποχές καταναλωτικής ανομβρίας.
Στην προσπάθειά τους να μειώσουν οι συνάδελφοι το δυσβάστακτο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνουν τον φωτισμό, σβήνουν το βράδυ τις βιτρίνες των καταστημάτων, ελαχιστοποιούν τη λειτουργία των κλιματιστικών. Όλα αυτά, όμως, αποβαίνουν σε βάρος της ίδιας της απόδοσης της επιχείρησης.
Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι έλληνες πολίτες, βάσει και των τελευταίων ερευνών του ΙΕΛΚΑ, της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, φαίνεται ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις. Τόσο η ακρίβεια, που καλπάζει καθημερινά, όσο και η αυξανόμενη ενεργειακή επιβάρυνση ψαλιδίζουν το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πια επαρκή ταμειακά διαθέσιμα. Το 80% έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση της ενεργειακής του κατανάλωσης. Δύο στους τρεις πολίτες έχουν μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση ακόμα και στα τρόφιμα και φυσικά στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα ηλεκτρικά είδη κ.λπ.
Σε μια τέτοια δύσκολη πραγματικά κατάσταση, θα περιμέναμε από την Πολιτεία, αντί να ασχολείται με το ωράριο των καταστημάτων, να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εδώ και έναν χρόνο ζητάμε εναγωνίως τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης. Προτείναμε τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Για ακόμη μία φορά ζητάμε τη θέσπιση μιας γενναίας ρύθμισης 120 δόσεων για όλες τις υποχρεώσεις που προέρχονται από το παρελθόν, με «κούρεμα» των όποιων επιβαρύνσεων και προσαυξήσεων. Ζητάμε να παγώσει η επερχόμενη αύξηση από 1/1/2023 των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που απορρέει από τον «νόμο Βρούτση» και αποτιμάται σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο οποίος δυστυχώς κινείται σε δυσθεώρητα ύψη. Να δοθεί η δυνατότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμπόρους να «χτίζουν» το αφορολόγητό τους όπως γίνεται με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Και, επιτέλους, να υπάρξει ένας ειδικός τροφοδότης ακατάσχετος λογαριασμός, που θα δίνει μια σχετική ρευστότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο. Ειδικά σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που είναι ήδη αποκομμένες από το τραπεζικό σύστημα, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το ότι τα πρώτα 6,5 δισ. που αποδεσμεύτηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας οδηγούνται σε μόνο 150 επιχειρήσεις. Οι άλλες 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ήδη αποκλεισμένες από τα αποδυτήρια από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Η Επιτροπή Πισσαρίδη είχε ανοίξει διάπλατα τον δρόμο της χρηματοδότησης στις μεγάλες και μόνον επιχειρήσεις, σε ομίλους και αλυσίδες. Διευρύνεται έτσι το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος φυσικά των μικρών, που αντιμετωπίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία και μεγάλη ανησυχία. Όταν αύριο θα μειώνεται και η ροή αύξησης των τουριστών στη χώρα μας, τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και δυσκολότερα.
Με τα δύο μόνο μέτρα που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό της χώρας στη ΔΕΘ για τις παραγωγικές τάξεις δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντέξουν οι επιχειρήσεις, ειδικά οι ευάλωτες. Αναφέρομαι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος με την προϋπόθεση της αύξησης της απασχόλησης. Ποια επιχείρηση, σε μια τόσο δύσκολη χρονική περίοδο, μπορεί να σκεφτεί να προσλάβει εργαζόμενο, όταν όλες προσπαθούν με δυσκολία να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις;
Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά και την επιχειρηματικότητα και έστω και τώρα θα δώσει λύσεις και διέξοδο προς όφελος της ίδιας της οικονομίας της χώρας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.