tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικότητα

Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή, Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (15/10/2023).


Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικοί για τις τοπικές κοινωνίες και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, στην οικονομία και στην καθημερινότητα του πολίτη σε κάθε περιοχή της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στο έργο τους επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αλληλοεπικαλύψεις με την κεντρική εξουσία, στη γραφειοκρατία, στην αμεσότητα στις παρεμβάσεις και, βέβαια, στην αδιαφάνεια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εκλέγονται άνθρωποι που έχουν έντονο το αίσθημα της προσφοράς για τους συνανθρώπους τους. Αλλά και να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τη θέληση για δουλειά προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και εμφανές έργο. Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και στο «επιχειρείν» της κάθε περιοχής.
Η αποτελεσματικότητα στην κατεύθυνση της καθαριότητας, του φωτισμού, της προσβασιμότητας και της ασφάλειας δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής, που μπορεί ουσιαστικά να δώσει οικονομικές ανάσες στην επιχειρηματικότητα της πόλης, η οποία με τη σειρά της θα δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.
Οι τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις και στην Αττική κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο το διαχρονικό πρόβλημα των υποδομών ακόμα και στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Πολλοί κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα αρκετά καταστήματα, κυρίως υπόγεια, να γεμίσουν νερά και να προκληθούν σημαντικές καταστροφές σε προϊόντα και εξοπλισμούς επιχειρήσεων. Ο συνεχής καθαρισμός των φρεατίων και τα απαιτούμενα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα είναι δουλειά κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κλιματική αλλαγή μάς δείχνει τα δόντια της ολοένα και περισσότερο και δημιουργεί την ανάγκη να θωρακίσουμε τις πόλεις μας, τα χωριά μας και όλη τη χώρα για να μην ξαναζήσουμε όσα παρακολουθήσαμε στον θεσσαλικό κάμπο και στη Μαγνησία.
Το «επιχειρείν» και η αγορά χρειάζεται να συνυπάρχουν αρμονικά και εποικοδομητικά με την εκάστοτε δημοτική και περιφερειακή διοίκηση, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα οφέλη από μια τέτοια συνύπαρξη θα αποδώσουν καρπούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, για όλους τους πολίτες της περιοχής. Είναι μοναδική ευκαιρία οι πόροι από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να οδηγηθούν στοχευμένα και αποτελεσματικά εκεί όπου θα αποδώσουν προστιθέμενη αξία στους πολίτες. Τα πρώτα, όμως, 12 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγήθηκαν μόνο σε 380 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις. Και αυτές οι επιλογές της Πολιτείας μάς κάνουν επιφυλακτικούς για την περαιτέρω πορεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι τελευταίες φυσικές καταστροφές θα πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για την αναθεώρηση του προγράμματος κατεύθυνσης των πόρων από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα πρέπει να οδηγηθούν σε έργα και σε επενδύσεις ουσιαστικές και αποτελεσματικές αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν εξ ορισμού τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και της εθνικής απασχόλησης.
Η διαχείριση των πόρων πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και αξιοκρατία εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να δημιουργήσουμε πόλεις καθαρές, πράσινες, φωτεινές, ασφαλείς, με προσβασιμότητα και με ικανοποιητικούς χώρους στάθμευσης. Η άριστη συνεργασία των τοπικών αυτοδιοικήσεων με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες θα δώσει πλούτο, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας αυτή η αρμονική και εποικοδομητική συνύπαρξη είναι απόλυτα αναγκαία γιατί ο τουρισμός μας αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, που αποδίδει σημαντικούς πόρους στο ΑΕΠ του τόπου.